Chelsea Manning gevangengezet omdat ze niet wil getuigen over WikiLeaks

De Amerikaanse klokkenluider zei tegen de rechter dat ze geen intentie had om te getuigen. “Geheime hoorzittingen zijn gunstig voor de overheid.”

Voormalig Amerikaans soldaat Chelsea Manning wil niet achter gesloten deuren getuigen tegen WikiLeaks.
Voormalig Amerikaans soldaat Chelsea Manning wil niet achter gesloten deuren getuigen tegen WikiLeaks. Foto Lars Hagberg / AFP

De Amerikaanse klokkenluider Chelsea Manning wordt in hechtenis genomen omdat ze weigert te getuigen voor een jury in een onderzoek naar WikiLeaks. Dat heeft een federale rechter in Alexandria, in de Amerikaanse staat Virginia, vrijdag besloten, schrijft The Washington Post. Manning komt pas vrij als ze een getuigenis heeft afgelegd, of als de jury zijn onderzoek heeft afgerond.

De rechter besloot tot onmiddelijke opsluiting nadat Manning verklaarde dat ze geen intentie had om te getuigen. Ze zei dat “geheime hoorzittingen gunstig zijn voor de overheid”.

Lees ook: Obama breekt met eigen beleid door vervroegde vrijlating Manning

Zeven jaar cel

Mannings advocaten hadden verzocht om een huisarrest vanwege medische complicaties na haar geslachtsverandering in 2017. Chelsea Manning, voorheen bekend als Bradley Manning, werkte als data-analist voor het Amerikaanse leger. In 2010 lekte ze honderdduizenden diplomatieke en militaire documenten aan klokkenluiderswebsite WikiLeaks.

Manning werd in augustus 2013 veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf vanwege het lekken van staatsgevaarlijke informatie. Van de belangrijkste aanklacht, hulp aan de vijand door het lekken van geheime informatie, werd ze vrijgesproken. Na zeven jaar kwam ze in mei 2017 vervroegd vrij door gratieverlening van president Obama.

Julian Assange

De Amerikaanse justitie heeft een aanklacht voorbereid tegen Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks. Dat kwam in november vorig jaar naar buiten. De Australiër Assange zit al meer dan zes jaar ondergedoken op de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Hij vreest uitlevering aan de Verenigde Staten. Assange denkt dat de VS hem willen berechten voor het lekken van 250.000 geheime overheidsdocumenten.

WikiLeaks bracht geheime informatie naar buiten over de Amerikaanse War on Terror in Afghanistan en Irak. Daarnaast publiceerde het klokkenluidersplatform gestolen e-mails van de Democraten naar aanloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Deze e-mails zouden via Russische hackers in handen van WikiLeaks zijn gekomen. Het zou kunnen dat onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller zich ook richt op Assange.

Correctie (8 maart 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Manning pas vrijkomt als ze wel een getuigenis heeft afgelegd. Dat was niet helemaal juist: ze komt inderdaad vrij wanneer ze alsnog getuigt, maar óók als de jury zijn onderzoek afrondt. Dat kan dus ook gebeuren zonder getuigenis van Manning. Hierboven is dit aangepast.