‘Bellende moeders geven langer borstvoeding’

Heeft het zin als een jonge moeder belt met een ervaren moeder? Het persbericht verschilt nogal van het onderzoek.

Wie regelmatig werd gebeld, zou iets vaker doorgaan met borstvoeding.
Wie regelmatig werd gebeld, zou iets vaker doorgaan met borstvoeding. Foto Getty Images

Vrouwen die net hun eerste kind gebaard hebben en daarna regelmatig worden opgebeld door ervarener moeders, geven langer borstvoeding. Deze methode zou op een goedkope manier het nationale borstvoedingscijfer van Australië kunnen opkrikken, stelt een persbericht op nieuwswebsite Eurekalert. Het hoort bij een publicatie in EClinicalMedicine van verloskundigen van de La Trobe Universiteit in Melbourne.

Zeker zes maanden

In Australië start 96 procent van de moeders met het geven van borstvoeding. Maar bij zes maanden krijgt 60 procent van de baby’s nog weleens moedermelk. Terwijl de WHO vindt dat kinderen zeker zes maanden moedermelk moeten krijgen, en liefst tot hun tweede jaar af en toe nog.

1.200 kersverse moeders deden mee met het bel-experiment. De helft kreeg gewone kraamzorg. De andere helft werd daarnaast regelmatig opgebeld door een vrijwillige andere moeder. Deze vrijwilliger had een vier uur durende training gehad om empathie te tonen, te praten over babygedrag en support te geven. Na een half jaar werd de nieuwe moeders gevraagd wat hun kind te eten kreeg. De vrouwen die regelmatig gebeld werden gaven in 75 procent van de gevallen nog borstvoeding. Bij de niet-gebelde moeders deed 69 procent dat. Een verschil van 6 procentpunt dus (maar in getallen gaat het slechts om 22 kinderen).

Een tikfout?

„Als deze belmethode toepast wordt op het jaarlijks aantal kinderen dat in Australië geboren wordt, kom je uit op 180.000 kinderen die jaarlijks langer de borst krijgen”, stelt het persbericht. Tikfout? In de publicatie staat dat het om 18.000 kinderen zou gaan. Daarnaast stelt het persbericht dat de vrijwilligers het graag nog eens zouden doen. Maar in de publicatie staat wat anders. Slechts eenderde van de belkoppels hield het zes maanden vol.

Lees over koemelk: Is melk goed voor kinderen of juist niet?