Amsterdam stelt maximumprijs in voor nieuwe koopwoningen in middensector

Nieuwbouw in de middensector mag straks maximaal tussen de 175.000 en 297.000 euro gaan kosten.

Middeninkomens verdienen nu vaak te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar te weinig om te kunnen kopen.
Middeninkomens verdienen nu vaak te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar te weinig om te kunnen kopen. Foto Koen van Weel/ANP

De gemeente Amsterdam gaat een maximale verkoopprijs invoeren voor nieuwbouwwoningen in de middensector. Dat heeft de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen, SP) vrijdag aan de gemeenteraad geschreven. Ook kijkt het gemeentebestuur naar andere maatregelen om te voorkomen dat meer huizen in handen van beleggers komen.

Lees ook: Wordt 2019 een beter jaar om een huis te kopen?

De gemeente wil dat er meer huizen beschikbaar komen voor huishoudens die per jaar tussen de 38.000 tot 60.000 euro verdienen. Zij verdienen nu vaak te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar te weinig om te kunnen kopen. De maximale verkoopprijs voor nieuwbouw in de middensector komt tussen de 175.000 en 297.000 euro te liggen. De prijs moet worden vastgelegd in de erfpachtregels.

Wethouder Ivens zegt tegen Het Parool dat er een plafond moet komen omdat juist de middeninkomens “het niet redden op de vrije markt”. Het is nog niet duidelijk welk soort woningen verbonden zijn aan de maximumprijs. De gemeente kan in ieder geval een maximale woninggrootte vastleggen. Het college was vrijdagavond niet bereikbaar voor toelichting.

De kunstmatig lage prijs zet de deur open voor speculatie, maar een antispeculatiebeding is volgens Ivens geen optie. Dat zou inhouden dat de gemeente kopers mag beboeten wanneer zij hun nieuwbouwhuis sneller doorverkopen dan afgesproken. De maatregel zou snelle prijsopdrijving tegen gaan, maar is volgens Ivens niet effectief omdat deze in de praktijk lastig te handhaven is. Bovendien kan een antispeculatiebeding maar voor relatief korte tijd worden opgelegd.

Leraren, agenten en verplegers onder druk

De gemeente wil ook andere maatregelen instellen om beleggers te dwarsbomen. Zo onderzoekt het college de mogelijkheden om een verhuurverbod en bewoningsplicht in te stellen voor nieuwbouwkoopwoningen. Als dit wordt doorgevoerd, moet de koper van een huis de woning ook zelf betrekken. Hiermee moet worden voorkomen dat beleggers woningen opkopen en vervolgens voor veel geld doorverhuren.

Lees ook: ‘Eén op de vijf sociale huurwoningen Amsterdam illegaal onderverhuurd’

De huizenprijzen in de hoofdstad stijgen al jaren. Vorig jaar was de gemiddelde vierkantemeterprijs van een Amsterdamse woning ruim 5.000 euro. Dat zet de toegankelijkheid van de woningmarkt voor bijvoorbeeld verplegers, leraren en agenten onder druk, schrijft Ivens.

Om middeninkomens niet uit de stad te verdrijven, wil de gemeente ook dat er meer gebouwd wordt voor die groep. In 2017 werd daarom vastgelegd dat 40 procent van de nieuwbouw in Amsterdam gericht moet zijn op het middensegment. Voor sociale huur moet ook nog eens 40 procent worden vrijgehouden. De maatregelen hebben betrekking op de grond waarvan de gemeente eigenaar is.