41 kilo voedsel per jaar verspild, dat kán minder

Wat eten we? Vooral ouders van jonge kinderen verspillen veel voedsel. Misschien moeten ze stoppen met tegen beter weten in boontjes in peuters proppen. Kinderen veranderen vanzelf in een biobak.

Foto Istock

Vlak voordat de Roelvinkjes een maand van een bijstandsuitkering moeten leven voor het programma Effe geen cent te makken , gaat Dries nog even naar de traiteur in Amsterdam-Zuid. Tien soorten beleg liggen op de lunchtafel. Tja, gewoonte hè? „Als ik ineens de helft zou kopen, zouden ze denken: Dries, gaat het niet goed ofzo?” En zo belandt elke week een groot deel van het beleg in de vuilnisbak.

Decadent of herkenbaar?

Nederlanders verspillen per jaar ongeveer 41 kilo voedsel, ter waarde van 145 euro. Het is verleidelijk om de Roelvinkjes de schuld van dit hoge gemiddelde te geven, maar uit het gespit van wetenschappers in vuilnisbakken blijkt dat bijna iedereen zijn eigen verspilling onderschat. Interessante tegenstelling: hogeropgeleiden zeggen meer bezig te zijn met verspilling maar juist zij kopen vaak te veel eten – dat vervolgens onaangeraakt de vuilnisbak in gaat.

De grootste verspillers zijn gezinnen met jonge kinderen. 90 procent koopt te veel, 60 procent kookt te veel. Uit een recente enquête van het Voedingscentrum blijkt dat ouders voldoende eten op tafel belangrijker vinden dan niks weg hoeven gooien. Ouders van jonge kinderen zullen herkennen dat tussen droom en daad een enorme kliko staat. Je doet zó je best je kinderen gezond te laten eten. Je haalt twee bakken druiven voor de prijs van één, smeert volkorenboterhammen, schept optimistisch een flinke lepel boontjes op. Na de maaltijd veeg je de broodkorsten bij elkaar, je schuift de helft van de boontjes in de biobak en op de fruitschaal beginnen de eerste druiven al te verschrompelen. Maar opgeven is geen optie, gezond eten móét. En zo herhaalt zich elke dag hetzelfde tafereel.

TGT en THT

Een deel van de verspilling is misschien nevenschade bij de opvoeding. Maar er is wel wat te redden. Ook in huishoudens zonder kinderen. Veel prima eten wordt weggegooid doordat mensen niet weten wat TGT en THT betekent. Van vis en vlees dat over de Te Gebruiken Tot-datum is, kun je ziek worden. Maar van spaghetti waarvan de Ten minste Houdbaar Tot-datum is verstreken, is nog nooit iemand doodgegaan. Zolang THT nog op verpakkingen staat, want ieder weldenkend mens wil ervan af, zou je die datum moeten negeren en op je neus, mond en ogen moeten vertrouwen.

Lees ook over de vleesdiscussie: Zet het mes in de gehaktbal en hij verandert in een splijtzwam

Nog zoiets. Wie weet hoe koud de koelkast is? Slechts 18 procent van de koelkasten staat op 4 graden. Terwijl de ziekmakende listeria, om een bacterie te noemen, bij 4 graden drie keer zo langzaam groeit als bij 7 graden. In plaats van twee dagen kun je kliekjes dan drie dagen bewaren.

Als je wilt dat mensen minder verspillen, moet je ze, zoals dat heet, handelingsperspectief bieden. Simpele tips geven. Check je voorraad, maak boodschappenlijstjes, kook afgepast, maak restjes op, vries kliekjes in. Dat kennen we.

Voor jonge ouders hier nog een handelingsperspectiefje, aangeboden door een ervaringsdeskundige. Kook wat je zelf lekker vindt – dan eet je ook zelf graag de kliekjes op (leve de kantoormagnetron!). En stop met tegen beter weten in boontjes in peuters proppen. Op een dag eten ze ineens alles, misschien niet altijd wat je wilt, maar wel meer dan je wilt. Pubers zijn het beste alternatief voor de biobak.