WNL straft Denk vanwege ‘onbegrip persvrijheid’

politici op tv Denk-leider Kuzu werd het gesprek van de dag toen hij de confrontatie zocht met de WNL-presentatrice van Goedemorgen Nederland.

Syp Wynia en Tunahan Kuzu, woensdag in Goedemorgen Nederland (WNL).
Syp Wynia en Tunahan Kuzu, woensdag in Goedemorgen Nederland (WNL).

Veel aandacht woensdag voor Tunahan Kuzu in Goedemorgen Nederland . De Denk-voorzitter mocht aanschuiven, maar niet als gasthoofdredacteur zoals andere politici. „Ik ben drie weken geleden gebeld met het verzoek om gastredacteur te zijn. Drie dagen geleden kreeg ik het bericht dat het niet door zou gaan”, aldus Kuzu in de uitzending. „Tekenend voor de samenleving. Ik zie dat er onderscheid wordt gemaakt op basis van politieke achtergrond, op basis van etnische achtergrond, op basis van allerlei factoren.”

Presentatrice Maaike Timmerman onderbrak hem: „Dit is een besluit geweest van onze hoofdredacteur omdat hij het niet passend vindt om u als gasthoofdredacteur neer te zetten na alle commotie die er op dit moment is over uw aanvallen op de pers.”

WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes zegt tegen NRC dat de beslissing is gemaakt vanwege het „moeizame standpunt” van de partij over persvrijheid. Daarbij weegt volgens hem mee dat Denk-politicus Selçuk Öztürk eerder pleitte voor meer controle op de journalistiek, en dat Denk kritiek had op de programmering van het NTR-programma De Nieuwe Maan. Ook deed Denk WNL een half jaar in de ban nadat het programma Elsevier-opiniemaker Afshin Ellian had uitgenodigd. Ellian omschreef Denk als een „achterlijke Midden-Oosten-partij”. Huisjes: „Het is een principiële kwestie om hem dan geen hoofdredacteurschap aan te bieden. Desondanks is hij wel welkom als gast, en de heer Kuzu heeft er zelf mee ingestemd alsnog aan te schuiven.”

Wilders ging ook los

Na afloop sprak Kuzu van een „een baggeromroep”. Hij is overigens niet de eerste politicus die losgaat op het ochtendprogramma. Op 1 februari toonde Wilders zich ontzet over de kwalificatie „extreem-rechts” voor de Italiaanse regering. „Veel dommer en linkser dan bij WNL zie je ze niet”, twitterde hij. De redacteuren noemde hij „PVV-haters” omdat hij niet uitgenodigd was voor het verkiezingsdebat. Huisjes, via Twitter: „Voor iedereen die het jammer vindt als de PVV in de opmaat naar de verkiezingen ontbreekt, leuk nieuws: binnenkort is hij gastredacteur.”

Dat is toch meten met twee maten? Huisjes: „Het is mijn hoofdredactionele inschatting dat ik het niet passend vind om een partij als Denk, met bedenkelijke opvattingen over de vrijheid van pers, een rol als ‘gasthoofdredacteur’ toe te dichten. Waarom is dit een specifiek geval? Wilders en Baudet zijn weliswaar ook kritisch tegenover de pers, maar zij snappen wél wat persvrijheid inhoudt. Ze schelden weleens, dat is geen enkel punt. Dat ze een opvatting hebben over de omvang van een publieke omroep, heeft te maken met hun opvattingen over de omvang van de overheid en hun ideologische kijk op subsidieverstrekking. Dat is heel iets anders dan journalisten willen controleren en bijsturen.”