Van misbruik beschuldigde R. Kelly opnieuw gearresteerd

Het Amerikaanse OM doet sinds januari onderzoek naar tientallen beschuldigingen van seksueel misbruik door de zanger. Eind februari werd hij op borgtocht vrijgelaten.

De R&B-zanger R. Kelly arriveerde woensdag bij de rechtbank in Chicago voor een zitting over alimentatie die hij niet zou hebben betaald.
De R&B-zanger R. Kelly arriveerde woensdag bij de rechtbank in Chicago voor een zitting over alimentatie die hij niet zou hebben betaald. Foto Tannen Maury/EPA

Zanger R. Kelly is woensdag gearresteerd vanwege een zaak over niet-betaalde alimentatie. De politie in Chicago bevestigt tegenover persbureau AP dat de zanger 161.000 dollar (142.000 euro) moet betalen voor hij zal worden vrijgelaten. Naar R. Kelly loopt een strafrechtelijk onderzoek vanwege beschuldigingen van seksueel misbruik.

De hechtenis van de 52-jarige R. Kelly werd bevolen in een zitting in de rechtbank van Cook County, over de alimentatie die hij nog schuldig is aan zijn ex-vrouw Andrea Kelly, met wie hij drie kinderen heeft. Volgens zijn pr-agent was R. Kelly bereid om 50.000 tot 60.000 dollar te betalen. Meer geld zou de zanger niet hebben, omdat hij de afgelopen tijd niet heeft kunnen werken.

De Amerikaanse justitie stelde begin januari een groot onderzoek in naar tientallen beschuldigingen van seksueel misbruik door de zanger. R. Kelly wordt al jaren van misbruik beschuldigd, maar dit leidde nooit tot een veroordeling. De documentairereeks Surviving R. Kelly was aanleiding voor de openbaar ministeries in de staten Georgia en Illinois om een nieuw strafrechtelijk onderzoek te openen.

De zanger, die in Nederland in 1997 een nummer-1-hit had met ‘I Believe I Can Fly’, houdt zelf vol onschuldig te zijn. Halverwege februari gaf hij zichzelf aan vanwege het onderzoek dat was ingesteld. Een week later werd hij op borgtocht vrijgelaten nadat een 47-jarige vrouw uit Illinois, die zichzelf een ‘vriendin’ van Kelly noemt, de borgsom van 100.000 dollar voor hem had betaald.

Beschuldigd van misbruik: Onderzoek naar R. Kelly na zes uur lange documentaire

Woensdag gaf R. Kelly een emotioneel, bijna tachtig minuten durend interview aan tv-zender CBS. Daarin reageert hij voor het eerst op de beschuldigingen aan zijn adres. Hij zegt “veel dingen verkeerd te hebben gedaan” tijdens eerdere relaties met vrouwen, maar nooit iets strafbaars te hebben gedaan. Hij ontkent seks te hebben gehad met minderjarige meisjes of vrouwen tegen hun wil te hebben vastgehouden. “Ze liegen over mij. [...] Ik ben levend begraven.”