Russisch parlement neemt nieuwe wetgeving tegen nepnieuws aan

Individuen die nepnieuws verspreiden of de Russische staat beledigen, kunnen daarvoor celstraffen krijgen. De wet legt bovendien meer macht bij de Russische justitie.

In het verleden was het de verantwoordelijkheid van internetproviders om nepnieuws te blokkeren. Nu gaat Moskou dat zelf doen.
In het verleden was het de verantwoordelijkheid van internetproviders om nepnieuws te blokkeren. Nu gaat Moskou dat zelf doen. Foto Maxim Shemetov/Reuters

Het Russische parlement heeft donderdag wetgeving aangenomen die de verspreiding van nepnieuws en het beledigen van de overheid op internet strafbaar stelt. 322 van de 400 leden van de Doema stemden voor de wet. Met de nieuwe wet wordt het illegaal om op internet “onbehoorlijke” berichten te plaatsen die getuigen van “oneerbiedigheid voor de Russische samenleving, staat, federatie en regering”.

Burgers die de nieuwe wet overtreden, riskeren een celstraf van maximaal vijftien dagen, of een boete die kan oplopen tot 400.000 roebel (ruim 5.300 euro). De wet – een volgende stap in een lange reeks pogingen online gedrag te controleren – richt zich voornamelijk op individuele burgers en nieuwsorganisaties op internet. Papieren kranten, televisie en radio blijven vooralsnog buiten schot.

De Russische overheid wil het internet kunnen afsluiten in geval van ‘dreiging’. Bedrijven en activisten zien dit als een dekmantel voor censuur.

Censuur

De wet legt de beoordeling van potentiële vergrijpen voor een groot deel bij het Russische ministerie van Justitie. Wanneer de openbaar aanklager online informatie tegenkomt die hij beoordeelt als ‘nepnieuws’ wordt Roskomnadzor, de federale mediawaakhond, ingelicht. Die kan een organisatie opdragen de informatie direct te verwijderen. Als dat niet gebeurt, krijgt Roskomnadzor de bevoegdheid een site te blokkeren. Voorheen was het de verantwoordelijkheid van internetproviders om berichten te blokkeren.

De wet is afkomstig uit de koker van Doemalid Andrej Klisjas, van regeringspartij Verenigd Rusland. Klisjas is eveneens verantwoordelijk voor een voorstel waarmee delen van het Russische internet kunnen worden afgesloten van het wereldwijde internet.