Oorlogspensioen

Vijf Nederlandse ex-Waffen- SS’ers krijgen Duits pensioen

Nog vijf Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Waffen-SS hebben gediend en daarbij gewond zijn geraakt, krijgen pensioen uit Duitsland. Dat meldt het Landschaftsverband Rheinland (LVR), de instantie die de betalingen uitkeert. Aanleiding voor de verklaring is dat verschillende Nederlandse media vorige maand meldden dat 34 Nederlanders vanwege hun dienstjaren bij de Waffen-SS een aanvullend pensioen uit Duitsland krijgen. Dat blijkt niet te kloppen. Het gaat om 34 in Nederland wonende personen die een uitkering krijgen omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog gewond zijn geraakt. Dat kunnen óf Duitse burgers zijn, óf personen die tijdens de oorlog in het Duitse leger hebben gediend. Tussen de 34 personen in Nederland met dit pensioen zitten ook een Duitse ex-SS’er en een Letse voormalig Waffen-SS’er. Het aantal Nederlanders dat voor de Waffen-SS heeft gediend (van de ‘gewone’ SS kon je als Nederlander geen lid worden) bedraagt volgens het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies tussen de 22.000 en 25.000.