Noodhulp

VN waarschuwen voor slechte oogst in Noord-Korea

De oogst in Noord-Korea is de slechtste in meer dan tien jaar. Daarvoor waarschuwt Tapan Mishra, die namens de Verenigde Naties de hulp in het land coördineert. De voedselproductie was in 2018 ruim 9 procent lager dan een jaar eerder. Dat terwijl al zo’n 11 miljoen Noord-Koreanen onvoldoende voedzaam eten en niet over schoon drinkwater of voorzieningen als gezondheidszorg beschikken. Volgens Mishra hebben dit jaar 3,8 miljoen Noord-Koreanen humanitaire hulp nodig om te kunnen overleven. De kosten daarvan bedragen 120 miljoen dollar (106 miljoen euro). Vorig jaar werd maar 24 procent van het benodigde bedrag voor humanitaire hulp ingezameld. Als dat niet verandert, komen dit jaar programma’s in gevaar die voor miljoenen van levensbelang zijn, zo waarschuwt Mishra. (NRC)