Werknemers industrie tegen CO₂-heffing: wij zijn geen grote vervuilers

Ondernemingsraden van bedrijven als Tata Steel en Shell stellen in een open brief dat een CO₂-belasting juist tot meer uitstoot zou leiden.

De raffinaderij van Shell in Pernis is een van de grootste ter wereld.
De raffinaderij van Shell in Pernis is een van de grootste ter wereld. Foto Lex van Lieshout/ANP

De ondernemingsraden van zeventien grote industriebedrijven waarschuwen politiek Den Haag en de provinciale lijsttrekkers voor de gevolgen van een CO2-belasting. Dat doen zij donderdag in een open brief in de Volkskrant. De werknemersvertegenwoordigingen van onder meer Tata Steel en Shell zeggen dat de bedrijven onterecht worden aangewezen als de “grote vervuilers”.

In de brief stellen de ondernemingsraden dat hun bedrijven binnen Europa juist vooroplopen op het gebied van energie-efficiëntie en een zo laag mogelijke CO2-uitstoot. Een CO2-heffing in Nederland zou daardoor betekenen dat zaken als staal, benzine en chemieproducten geïmporteerd moeten worden uit landen die “minder ambitieus zijn met maatregelen op het gebied van klimaat en broeikasemissiereductie”. De ondernemingsraden stellen dat door een CO2-belasting de uitstoot van koolstofdioxide alleen maar zou stijgen.

Ook zou een CO2-belasting ten koste kunnen gaan van tienduizenden banen in de industrie en bij verwante bedrijven, waarschuwen de ondernemingsraden. “In het slechtste geval storten dat soort belastingen onze fabrieken direct in de rode cijfers”, aldus de ondernemingsraden.

Lees ook: De voor- en nadelen van een CO2-heffing

Initiatief GroenLinks

De brief is geschreven uit naam van “de werknemers in de industrie” en is gericht aan politiek Den Haag en provinciale lijsttrekkers. De ondertekenaars roepen politici op zich niet te laten leiden door “de emotie of de waan van de dag”.

Mede door plannen van GroenLinks is een CO2-belasting opnieuw een onderwerp op de politieke agenda. Deze partij presenteerde in januari een initiatiefwet voor een dergelijke heffing voor het bedrijfsleven.

Investeringsklimaat

De raden benadrukken in de brief ook de belangen die Den Haag zelf heeft in de kwestie. Een CO2-heffing zou de “reputatie van Nederland als veilige en voorspelbare investeringsplek bij buitenlandse aandeelhouders” kunnen aantasten. Ook zeggen de bedrijven de steun van de politiek nodig te hebben om “koploper te blijven” en verder te verduurzamen.

De brief is ondertekend door de ondernemingsraden van Esso/ExxonMobil, Tata Steel Nederland, Zeeland Refinery, Dow Benelux, OCI Nitrogen, BP Raffinaderij Rotterdam, Yara Sluiskil, Sabic Limburg, Trinseo Netherlands, Indorama Ventures Europe, Gunvor Petroleum Rotterdam, Air Products Nederland, Shell Raffinaderij Pernis, Shell Chemie Moerdijk, Kemira Rotterdam, Lyondellbasell en Nouryon.

Correctie (7 maart 2019): Boven een eerdere versie van dit artikel stond de kop ‘Industriebedrijven wijzen CO2-heffing af: wij zijn geen grote vervuilers’. Het gaat om een oproep van de ondernemingsraden van deze bedrijven, niet van de bedrijven zelf.