Industrie

Ondernemingsraden: we zijn geen grote vervuilers

Ondernemingsraden van zeventien bedrijven uit de chemie- en staalsector vragen in een open brief provinciale lijsttrekkers steun voor hun banen. Ze vrezen dat door de eventuele CO2 -belasting op de industrie bedrijven zullen omvallen. De brief is ondertekend door de ondernemingsraden van onder meer Esso, Shell en BP, chemiebedrijf Dow en staalbedrijf Tata Steel. „Wij, de tienduizenden werknemers in de industrie, maken het staal, de goederen en de energie waar iedere Nederlander dagelijks [...] gebruik van maakt”, schrijven ze. Ze noemen het terecht dat er veel aandacht is voor klimaat, energie en CO2 -reductie. „Maar het is niet terecht dat onze bedrijven worden weggezet als ‘de grote vervuilers’.” Volgens de ondertekenaars kunnen bedrijven op eigen kracht verduurzamen, maar is ondersteuning van de overheid nodig als ze sneller willen gaan dan de rest van Europa. „Zodat we én duurzamer worden, én concurrerend blijven.” Greenpeace vindt dat alle sectoren, dus ook de industrie, moeten bijdragen aan lagere uitstoot. Volgens de milieuorganisatie is een beperkte CO2 -heffing die de industrie zelf kan gebruiken om te vergroenen daarvoor de eerlijkste best uitvoerbare methode. (ANP)