Ondanks importheffingen toch groter handelstekort voor Verenigde Staten

Trump wil Amerikaanse industrie beschermen met importheffingen.
Trump wil Amerikaanse industrie beschermen met importheffingen. Foto Hau Dinh / AP

Het Amerikaanse handelstekort was in 2018 op het hoogste niveau in tien jaar. Het ministerie van Handel meldde woensdag dat het tekort vorig jaar uitkwam op 621 miljard dollar (549 miljard euro). Een jaar eerder bedroeg het tekort 552 miljard dollar. Het betekent dat er veel meer werd geïmporteerd dan geëxporteerd.

Dat het handelstekort is gestegen, is opvallend. President Donald Trump deed er afgelopen jaar alles aan om het juist te laten dalen. Onder meer nieuwe en hogere importtarieven op een breed scala aan goederen moesten de balans meer in evenwicht brengen. Trump wil de Amerikaanse industrie beschermen tegen wat hij „oneerlijke buitenlandse concurrentie” noemt.

Onder meer China werd met heffingen over goederen ter waarde van 250 miljard dollar zwaar getroffen. Het leidde tot gelijkaardige manoeuvres aan Chinese kant. President Xi Jinping sloeg terug met tariefverhogingen over miljarden aan Amerikaanse producten.

De handelsoorlog tussen de VS en China duurt inmiddels acht maanden. De landen zijn wel in gesprek over nieuwe afspraken. Trump dreigde eerder nog met nieuwe invoerheffingen als op 1 maart geen overeenkomst was bereikt. Vlak daarvoor liet de president echter weten de maatregel op te schorten vanwege „vorderingen die zijn gemaakt in de onderhandelingen”.

Ook tussen de EU en de VS waren er spanningen. De Europese Unie kreeg te maken met importtarieven tot 25 procent op aluminium en staal. Brussel kondigde daarop tegenmaatregelen aan. Met Argentinië, Australië en Brazilië werd wel een overeenkomst gesloten. Onlangs liet de Europese Commissie weten na te denken over het schrappen van alle heffingen op Amerikaanse producten, behalve landbouwproducten. (NRC)