Hoogste Franse bisschop treedt terug na veroordeling voor verzwijgen misbruik

Barbarin heeft in 2014 verzuimd melding te maken van het misbruik van jonge scouts door een priester in zijn bisdom.

Kardinaal Philippe Barbarin bij aanvang van een zittingsdag.
Kardinaal Philippe Barbarin bij aanvang van een zittingsdag. Foto Laurent Cipriani/AP

De hoogste Franse katholieke geestelijke, kardinaal en aartsbisschop van Lyon Philippe Barbarin, gaat zijn ontslag aanbieden bij de paus. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt. Aanleiding was een veroordeling eerder op de dag voor het niet melden van kindermisbruik door een priester in zijn bisdom. Barbarin kreeg zes maanden voorwaardelijke celstraf. Hij is de hoogst geplaatste figuur in de Franse kerk die ooit schuldig is bevonden aan betrokkenheid bij misbruik.

De zaak draait om een priester uit het aartsbisdom van Lyon, waar Barbarin sinds 2002 aan het hoofd staat. Tientallen voormalige padvinders hebben de priester beschuldigd van seksueel misbruik in de jaren tachtig en negentig. Barbarin zegt dat hij in 2014 door een van de slachtoffers op de hoogte is gesteld over het misbruik. Pas in juni 2015 maakte hij er melding van.

Volgens de slachtoffers wist de top van het bisdom al van het misbruik toen het plaatsvond. Er zou echter geen actie zijn ondernomen om de man weg te houden van kinderen. De priester heeft het misbruik bekend, maar is nog niet veroordeeld. Zijn zaak dient volgend jaar. Voor het misbruik in de jaren tachtig en negentig kon de priester niet worden vervolgd, omdat die misdrijven zijn verjaard. Daardoor zou Barbarin zelf mogelijk ook aan een veroordeling ontkomen, was de verwachting voorafgaand aan de uitspraak.

Barbarin ontkent

Lees ook: Paus noemt misbruik een misdaad. ‘Dus?’

Barbarin ontkent schuldig te zijn. “Ik heb nog nooit geprobeerd iets te verbergen, laat staan vreselijke gebeurtenissen toe te dekken”, zei hij eerder in de rechtszaal.

Een van de slachtoffers, François Devaux, die ook spreekt namens een groep andere slachtoffers, zegt tegen persbureau AP dat hij tevreden is. “Dit laat zien dat niemand boven de wet staat. Deze overwinning is een duidelijk signaal aan slachtoffers en de kerk.”