Dode en twaalf gewonden door koolmonoxide in woning Den Haag

Vier van de gewonden zijn politieagenten. De meeste slachtoffers zaten in woningen rond die van de overleden persoon.

Foto Lex van Lieshout/ANP

In Den Haag is donderdag iemand vermoedelijk om het leven gekomen door koolstofmonoxidevergiftiging. Dat meldt de politie. Twaalf mensen, onder wie vier agenten, ademden het gas ook in en moesten naar het ziekenhuis.

Geen van de gewonden was er ernstig aan toe. Het koolstofmonoxidegehalte in hun bloed was gevaarlijk hoog, laat de politie weten. In het ziekenhuis moesten ze zuurstof inademen totdat hun bloedwaarden weer normaal waren. De vier agenten konden later weer verder met hun dienst.

Acht mensen die onwel zijn geworden, bevonden zich in de woningen rond die van de overleden persoon. De vier agenten waren in de Weimarstraat, in het Regentessekwartier ten westen van het centrum, de woning van de dode binnengegaan. Over het geslacht of de leeftijd van de dode wil de politie nog niets zeggen. Of de persoon is overleden door koolmonoxidevergiftiging, moet nog officieel worden vastgesteld.

Koolstofmonoxide is een kleur- en reukloos gas, dat dodelijk is wanneer iemand er te veel van inademt. In woningen komt het gas vooral vrij uit defecte kachels en cv-ketels. Inmiddels zijn de Haagse woningen waar het gas hing gelucht en is het gevaar volgens de politie geweken.