Britse Uittreding

Export naar VK loopt terug nu Brexit in zicht komt

De totale export van Nederlandse producten in 2018 nam wel toe.

Vrachtwagens rijden begin januari 2019 richting Dover bij een test met grenscontroles. Die worden na de Brexit mogelijk weer ingevoerd.
Vrachtwagens rijden begin januari 2019 richting Dover bij een test met grenscontroles. Die worden na de Brexit mogelijk weer ingevoerd. Foto Neil Hall / EPA

De exportwaarde van Nederlandse goederen naar het Verenigd Koninkrijk is vorig jaar met 1 procent gedaald tot 20,2 miljard euro. Dat is opvallend: de totale uitvoer van Nederlandse goederen nam vorig jaar juist met 5,6 procent toe, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

De naderende Brexit lijkt daarmee alvast zijn schaduw vooruit te hebben geworpen. In 2017 bleef de groei van de Nederlandse export naar het VK ook al achter bij die van de toale uitvoer van Nederlandse producten. Het aandeel van de uitvoer naar het VK in het geheel is daardoor geslonken van 10 procent aan het begin van deze eeuw naar 7,3 procent in 2018. De belangrijkste exportproducten zijn olie en gas en groenten en fruit, terwijl de uitvoer van computers en medicijnen een opvallende stijging kende.

Het CBS zegt niet met zekerheid te kunnen zeggen of de teruggelopen export het gevolg is van de Brexit. „Maar het is duidelijk dat er iets aan de hand is”, zegt CBS-econoom Marjolijn Jaarsma. Volgens haar zoeken bedrijven mogelijk afnemers in andere landen, vooruitlopend op de Britse uittreding. De waarde van de import uit het VK steeg dan wel weer, voor een belangrijk deel ging het om aardolie en aanverwante producten. (NRC)