Brieven

Brieven

Foto Alvarez/Getty Images

Het artikel Zorgverleners lopen te hoop tegen BIG-regel beschrijft het verzet van zorgverleners tegen de verplichting om per 1 april hun registratienummer (BIG) overal te gaan vermelden, onder meer op ieder naamplaatje en op het briefpapier (NRC, 4/3). Net als minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) ben ik een warm voorstander van transparantie in de gezondheidszorg. Dat patiënten gemakkelijk kunnen nagaan of hun zorgverleners BIG-geregistreerd zijn, past hier uiteraard in. Maar de manier waarop de minister dit wil bereiken, verbaast mij zeer. Weer een administratieve handeling erbij, die vervolgens door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gehandhaafd gaat worden. Kan ik vanaf 1 april een inspecteur verwachten die tijdens mijn spreekuur komt controleren of ik overal telkens mijn BIG-nummer laat zien? Het kan zoveel eenvoudiger en goedkoper. Zo zou je gewoon een koppeling kunnen maken tussen de informatie in het BIG-register en Zorgkaart Nederland. Deze website wordt meer dan een miljoen keer per maand geraadpleegd, het is een laagdrempelige informatiebron over zorgverleners die voor iedereen te raadplegen is. Laten we niet moeilijk doen met nummers op naamplaatjes en registratiesystemen. Ik ben een dokter, geen nummer.


longarts