Brieven

Brieven 7/3/2019

E-bike

Schijnveiligheid

Het artikel E-bike voor het eerst de meest verkochte fiets (NRC, 2/3) leert dat de e-bikes de meest verkochte fietsen zijn. Toch is het van belang de wetgever te wijzen op enkele tekortkomingen in de wetgeving die sinds oktober 2016 geldt. De snellere versies (de pedelecs) worden sindsdien gezien als bromfietsen. Zelf heb ik een snelle e-bike en door de nieuwe wetgeving mag ik de fietspaden niet meer op, maar moet ik op de rijbaan manoeuvreren tussen vrachtwagens, bussen en andere boze bestuurders die 50 of 60 kilometer per uur willen rijden maar vastzitten achter een fietser die 30 rijdt. Inderdaad, speedbikes kunnen 45, maar er zijn niet veel situaties waarin die snelheid gehaald kan worden (ter vergelijking: een beetje Porsche kan meer dan 200 km/u, maar mag ook gewoon tussen zijn soortgenoten blijven rijden). Ja, op de ‘fietssnelweg’ ¬– die op momenten dat ik er rijd volledig leeg is – kan ik soms voluit, maar daar staat een bordje dat bromfietsen verboden zijn en dat levert me dus een overtreding op. Wanneer je je met de dood in de ogen toch tussen de vrachtwagens en bussen waagt en de opgestoken middelvingers negeert, gaan de scooters je op het fietspad rechts van de weg met 40 km/u voorbij. Ja, zij mogen daar wel rijden omdat ze officieel maar 25 km/u kunnen. Bovendien sta ik op de rijbaan soms eindeloos te wachten voor een rood stoplicht omdat de sensoren in de weg mij niet waarnemen. Dit kan toch niet de bedoeling van de wetgever geweest zijn?

Provinciale Staten

Een Rutte–referendum

Op 20 maart worden de Provinciale Staten gekozen. De verkiezingen kunnen doorgaans op weinig enthousiasme van de kiezers rekenen (Eén burger bij een debat over 17,5 miljoen, 2/3). Het opkomstpercentage kwam sinds 1999 niet boven de 50 procent, behalve in 2011. Toen hing het voortbestaan van kabinet Rutte I af van de statenverkiezingen. Dat gebeurt nu weer met Rutte III. De statenverkiezingen zijn in feite een Rutte-referendum. Weer blijkt de Eerste Kamer een verlengstuk van de Tweede Kamer, terwijl het graag als onafhankelijke chambre de réflection te boek staat. Historisch gezien kwam de Eerste Kamer tot stand op wens van de Koning om zijn macht te behouden. Er is inmiddels, al die jaren later, bar weinig veranderd. Nu is het niet de koning, maar de premier en diens coalitie die een gunstige senaat nodig hebben . De toenmalige adellijke aristocratie is vervangen door een – getrapt – gekozen aristocratie. Tijd om oude vormen te vernieuwen?

Truffels

Het spoor bijster

In het stukMagische truffels hebben mij alles over geld geleerd’(4/3) vertelt Leti Passemier dat ze na een spirituele reis door Azië haar carrière in het bedrijfsleven verruilde voor het organiseren van truffelretreats. Ze woont voor 2.400 euro per maand aan de Keizersgracht en beweert dan dat „het enige dat we nodig hebben is eten en een plek om te wonen”. Een beter bewijs dat het nuttigen van hallucinogene truffels tot wereldvreemdheid kan leiden, kun je niet bedenken.

Bachelor Nederlands

Plaatsgebonden

In het Twistgesprek wordt gediscussieerd over het nut van de bachelor Nederlands (De bachelor Nederlands is niet langer relevant, 2/3). Los van de invulling van de bachelor, kunnen er ook andere redenen zijn waarom studenten niet voor de VU kiezen.

Voor mijn dochter vielen Amsterdam en Utrecht af door het gebrek aan betaalbare kamers. Ze wil het eerste jaar niet op en neer reizen en haar studieschuld hoog op laten lopen. Waarschijnlijk is ze niet de enige. Verdient dit meer aandacht ? Correctie/aanvullingen

Vegetarische bitterbal

In het artikel Echte draadjes (16/2, p. L22) stond dat in de vegetarische bitterbal van Mora eiwit zit. Om het onderscheid met de veganistische variant duidelijk te maken had daar moeten staan: dierlijk eiwit.