Zuid-Koreaanse inlichtingendienst

‘Noord-Korea werkt aan herstel raketbasis’

Noord-Korea lijkt bezig met het herstel van een raketbasis die het eerder beloofde ‘permanent’ te ontmantelen. Dat meldt persbureau Yonhap dinsdag, op basis van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst.

Noord-Korea „lijkt een dak en een deur van de Tongchang-ri faciliteit te herstellen”, zegt de inlichtingendienst NIS tegen een parlementaire commissie, aldus Yonhap. Noord-Korea beloofde vorig jaar in gesprekken met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in de ‘permanente ontmanteling’ van de raketbasis. Het is onbekend wanneer het herstel van de faciliteit plaats zou hebben gevonden.

Zuid-Korea meldt ook dat het nucleaire complex Yongbyong, ten noorden van Pyongyang, sinds eind vorig jaar stil ligt. Het complex was waarschijnlijk deel van de onderhandelingen tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vorige week in Hanoi. Ook de vorig jaar ontmantelde testplaats Punggye-ri, waar de Noord-Koreanen veel van hun raketten hebben getest, zou nog steeds inactief zijn.

Volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten worden de nucleaire complexen en raketlanceerinrichtingen van Noord-Korea nauwlettend in de gaten gehouden, ook door de VS. Volgens de NIS hebben Zuid-Korea en de VS dezelfde informatie. (NRC)