Tweehonderddieetwensen

Het ziekenhuis is een samenleving op zich, soms zelfs een tijdelijk ‘thuis’. Fotograaf Daniel Niessen legt vast wie er werken.

Foto Daniel Niessen

‘Gewoon’ drie maaltijden aanbieden kan niet als je kok bent in een ziekenhuis. Dan moet je ook een glutenvrije, vegetarische, zoutarme, mét boontjes maar zonder bietjes, variant van een gerecht kunnen voorschotelen. En dat dan keer tweehonderd.

Jan Willem Dikmans (58), teamleider in de keuken van de Maartenskliniek in Nijmegen, ziet erop toe dat al die maaltijden bereid worden. Daarnaast doet hij ook mee aan het „gewone keukenwerk”: „Koken, bakken, braden.” Het leukste commentaar dat Dikmans onlangs van een patiënt kreeg? „Het is lang geleden dat ik zo lekker in een ziekenhuis heb gegeten.”

Lees ook over een promotieonderzoek naar ziekenhuiseten: ‘Ziekenhuiseten was bord met sloot saus’