Privégegevens

Facebook vraagt mobiel nummer onder valse voorwendselen op

Sommige Facebook-gebruikers zijn nog altijd vindbaar op hun telefoonnummer, zelfs al hebben ze alleen het nummer opgegeven voor beveiligingsdoeleinden. Ze kunnen dit niet meer aanpassen. Wel is er de optie de vindbaarheid te beperken tot enkel vrienden. Dat ontdekte twitteraar Jeremy Burge. Om een Facebook-profiel van extra beveiliging te voorzien kunnen gebruikers sinds 2011 tweestapsverificatie inschakelen. Daarvoor is een telefoonnummer vereist. Na het invoeren van het wachtwoord krijgt de gebruiker, vaak via sms, een tijdelijke code toegestuurd, waarna toegang wordt verleend tot het sociale medium. De telefoonnummers die Facebook verkreeg onder veiligheidsvoorwendselen kunnen ook door adverterdeers gebruikt worden, zo meldde techsite Gizmodo in september 2018. (NRC)