Kartel

Europese Commissie beboet fabrikanten van auto-onderdelen

De Europese Commissie beboet twee fabrikanten van auto-onderdelen met ruim 368 miljoen euro voor deelname aan twee kartels, zo is dinsdag bekendgemaakt. Het Zweedse Autoliv krijgt bijna 180 miljoen euro boete, het Amerikaanse TRW, sinds 2015 in Duitse handen, bijna 190 miljoen euro. De Japanse fabrikant Takata krijgt geen boete, omdat het bedrijf de prijsafspraken aankaartte bij de Europese Commissie. Autoliv, TRW en Takata maakten tussen 2007 en 2011 prijsafspraken voor auto-onderdelen die ze verkochten aan BMW en Volkswagen, schrijft de Europese Commissie. Het ging om de verkoop van autogordels, airbags en stuurwielen. Het is de tweede keer dat fabrikanten van onderdelen die auto’s veiliger moeten maken beboet worden voor het schenden van Europese concurrentieregels. (NRC)