Justitie

Bijna vier jaar cel geëist tegen aspirant-agent die in ‘spreekuur’ informatie van politie lekte

Tegen een 22-jarige politieman in opleiding is dinsdag bijna vier jaar gevangenisstraf geëist omdat hij informatie uit politiesystemen illegaal zou hebben doorverkocht. De man heeft toegegeven regelmatig ‘spreekuur’ te houden in een café of in een auto waarbij hij voor zeker vijftig verschillende mensen informatie in politiesystemen heeft opgezocht. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de man een „schrikbarend grote hoeveelheid” informatie illegaal opgezocht in de politiesystemen. Ook heeft hij die informatie „veelvuldig” doorverkocht. Zo heeft de man volgens het OM illegaal informatie opgezocht over bedrijventerreinen waarop mogelijk hennepkwekerijen waren. Deze informatie heeft hij verkocht aan een man die van plan was om de kwekerijen leeg te roven. De zaak kwam aan het licht toen de politie een anonieme tip kreeg over de man. Hij was in opleiding bij de politie in Amsterdam en zou informatie hebben verkocht aan twee broers die zich bezig hielden met handel in softdrugs. De rechter doet op 19 maart uitspraak. (NRC)