Duitse ambassadeur Venezuela moet het land verlaten

Hij zou de diplomatieke regels hebben geschonden door zich te bemoeien met “binnenlandse aangelegenheden”.

Ambassadeur Daniel Kriener schudt in februari de hand van parlementsvoorzitter en oppositieleider Guaidó.
Ambassadeur Daniel Kriener schudt in februari de hand van parlementsvoorzitter en oppositieleider Guaidó. Foto Marco Bello/Reuters

De Duitse ambassadeur in Venezuela Daniel Kriener moet het land binnen 48 uur verlaten. Dat heeft de Venezolaanse regering woensdag in een verklaring bekendgemaakt. Kriener zou de diplomatieke regels hebben geschonden door zich te bemoeien met “binnenlandse aangelegenheden”. De regering noemt dit “onacceptabel”. Ook zou hij zich hebben aangesloten bij “extreme delen” van de oppositie.

De regering heeft niet bekendgemaakt wat Kriener precies heeft gedaan. Twee dagen geleden was de ambassadeur aanwezig op de luchthaven van hoofdstad Caracas om de parlementsvoorzitter en zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó te verwelkomen. De Duitse ambassade noemde de terugkeer van Guaidó op Twitter “een stap in de richting van een politiek en vreedzaam proces” om de crisis in Venezuela te overwinnen. Ook heeft Duitsland, samen met andere Europese landen waaronder Nederland, Guaidó erkend als interim-president.

Twitter avatar AlemaniaVzla Embajada Alemana VEN El embajador Daniel Kriener estuvo hoy en el aeropuerto de Maiquetía junto a otros representantes de países de la UE. Que el regreso al país por parte de Juan Guaidó se llevara a cabo, fue un paso hacia un proceso político y pacífico para la superación de la crisis venezolana. https://t.co/i6ao2O49Q6
Lees ook: Guaidó kan wel een succesje gebruiken

Duitsland heeft bevestigd dat Kriener het land moet verlaten, aldus Reuters. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas noemt het “een onbegrijpelijke beslissing” die de situatie “verergert”. Ook herhaalt hij de Duitse steun voor Guaidó.

Uitzetten

Volgens de Venezolaanse journalistenvakbond is de Amerikaanse journalist Cody Weddle woensdagochtend opgepakt. Het is niet duidelijk waar hij zich nu bevindt of waarom hij is gearresteerd. De prominente Amerikaanse senator Marco Rubio uit Florida vraagt via Twitter aandacht voor de zaak. Verder lieten de Verenigde Staten woensdag weten de visa van 77 Venezolanen in te trekken, onder wie veel overheidsfunctionarissen van het regime van president Maduro.

Kriener is de eerste ambassadeur van een Europees land dat Venezuela wordt uitgezet. Eind februari werden al zes Amerikaanse journalisten op het vliegtuig gezet. Ook werd een vierkoppige delegatie van het Europese Parlement de toegang tot Venezuela geweigerd.