Dochter oud-president Oezbekistan opgepakt na ‘schenden huisarrest’

Gulnara Karimova werd in 2015 veroordeeld tot vijf jaar huisarrest voor verduistering en afpersing. Volgens haar advocaat willen de autoriteiten haar onder druk zetten.

Gulnara Karimova in april 2011 tijdens de Moskou Fashion Week.
Gulnara Karimova in april 2011 tijdens de Moskou Fashion Week. Foto Sergei Ilnitsky/EPA

De dochter van voormalig president Islam Karimov van Oezbekistan is woensdag opgepakt. Gulnara Karimova moet haar huisarrest, wegens een eerdere veroordeling voor verduistering en afpersing, verder in de gevangenis uitzitten. Ze zou de voorwaarden van haar huisarrest hebben geschonden. Dat meldt de Oezbeekse justitie, aldus persbureau Reuters.

Voorwaarden voor het huisarrest waren dat ze haar telefoon en internet niet zou gebruiken en het huis niet mocht verlaten. Volgens de rechter zou ze deze voorwaarden “systematisch” hebben geschonden.

Lees ook dit profiel over Karimova: Meedogenloos meisje

Volgens haar advocaat is ze “onder dwang” meegenomen uit het appartement en naar een onbekende bestemming gebracht. De Oezbeekse autoriteiten zouden haar onder druk willen zetten om afstand te doen van haar tegoeden in Zwitserland, aldus haar advocaat. Bovendien zou ze onder druk worden gezet om af te zien van haar hoger beroep. De autoriteiten wilden al in 2017 haar buitenlandse tegoeden van zo’n 1,5 miljard dollar bevriezen.

Corrupt imperium

Karimova beheerde ze een groot corrupt imperium. Zo hadden de in Nederland gevestigde telecombedrijven VimpelCom en TeliaSonera zo’n 300 miljoen dollar aan steekpenningen betaald aan Takilant, een brievenbusfirma in handen van Karimova. Takilant moest uiteindelijk in Nederland een boete betalen van bijna 1,6 miljoen euro wegens omkoping en valsheid in geschrifte.

Ze verdween in 2014 uit de openbaarheid na een ruzie met haar vader. Pas in 2017 maakten de autoriteiten bekend dat ze twee jaar eerder was veroordeeld. Voor die tijd leek ze de gedoodverfde opvolger van haar vader en was ze lid van de internationale jetset. Islam Karimov regeerde het land 27 jaar tot hij in 2016 overleed.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat Takilant, ruim 300 miljoen euro aan steekpenningen had ontvangen. Dit klopt niet omdat het over dollars gaat. Dit is inmiddels aangepast.