Canada

Politieke crisis rond de regering-Trudeau loopt op, weer vertrekt er een minister

De crisis rond de Canadese premier Justin Trudeau is opgelopen met het vertrek van een tweede prominente minister uit zijn kabinet. Jane Philpott (Begroting) is opgestapt uit onvrede over vermeende politieke inmenging bij de rechtsvervolging van een ingenieursbedrijf wegens corruptie.

„Ik moet me houden aan mijn kernwaarden, ethische verantwoordelijkheden en grondwettelijke verplichtingen”, aldus Philpott in haar ontslagbrief . Ze was als voorzitter van de Treasury Board belast met het controleren van de overheidsbegroting. Eerder bekleedde ze andere ministersposten.

Haar vertrek volgt op dat van de minister van Veteranenzaken in februari. Jody Wilson-Raybould, ex-minister van Justitie, beschuldigt Trudeau van „ongepaste” druk haar te overreden bouwbedrijf SNC-Lavalin te sparen van vervolging na vermeende corrupte praktijken in het Libië van Gaddafi.

Philpott is het oneens met de wijze waarop Trudeau de affaire behandelde. Haar ontslag is een klap voor Trudeau, die sinds vorige maand in een aanhoudende crisis verkeert over de kwestie. De affaire is het eerste schandaal sinds hij in 2015 premier werd. Er is geroepen om zijn aftreden. De zaak brengt de kansen op herverkiezing in gevaar wanneer Canadezen in oktober naar de stembus gaan. „Hoewel ik teleurgesteld ben, begrijp ik haar besluit af te treden”, reageerde Trudeau.

Het schandaal draait om vervolging van het internationale ingenieurs- en bouwbedrijf SNC-Lavalin, gevestigd in Montreal. Het bedrijf zou tussen 2001 en 2011 miljoenen dollars aan steekpenningen hebben betaald aan functionarissen in Libië. Als SNC-Lavalin wordt veroordeeld kan het uitgesloten worden van overheidscontracten.

Zeker elf mensen in de top van de regering-Trudeau hebben vorig najaar geprobeerd Wilson-Raybould, die als procureur-generaal het laatste woord had over de vervolging, te overreden het bedrijf een schikking met aanklagers te bieden, verklaarde ze vorige week tijdens een getuigenis in het parlement. (NRC)