Brieven

Brieven

Voor iemand met een beetje mensenkennis is het duidelijk dat Trump, Wilders, Baudet en Erdogan lijden aan ego-inflatie. Dat gebeurt vaak met charismatische persoonlijkheden.

Het spreekt veel mensen aan dat wat zij zeggen en doen op één lijn lijken te liggen: ik zeg wat ik denk, ik doe wat ik zeg, ik sta ergens voor en zal niet wijken. Ze representeren voor sommige mensen een oerkracht . De psycholoog Carl Jung sprak in dit verband over een mana-persoonlijkheid: het onbewuste en het bewuste ik staan in direct contact met elkaar.

Maar dez e mensen zien hun eigen negatieve kanten niet meer. Dat kunnen ze zich door hun fragiele eigenwaarde niet permitteren. De eigen zwaktes worden geprojecteerd op een zondebok. Of dat nou de immigranten, de pers, de islam, de elite of de Gülen-beweging is.

En het is altijd zo idioot duidelijk. Een elitair balletje dat de elite als zondebok heeft (Baudet). Een rabiate moslimhater die zijn beweging leidt als een dictator en zijn partij de Partij voor de Vrijheid noemt (Wilders). Een president die America First als motto heeft en alle steun van de rest van de wereld verliest (Trump). Komisch, zeker, maar ook triest en gevaarlijk.