Zelfverklaard interim-president

Guaidó keert ondanks risico’s terug naar Venezuela

De Venezolaanse oppositieleider en zelfverklaard interim-president Juan Guaidó is maandag teruggekeerd naar Venezuela, melden internationale persbureaus. Hij landde op het vliegveld van hoofdstad Caracas, waar hij werd opgewacht door aanhangers, journalisten en vertegenwoordigers van landen die hem steunen zoals de Verenigde Staten, Duitsland en Spanje.

De afgelopen weken bezocht Guaidó Colombia, Brazilië, Paraguay, Argentinië en Ecuador om steun te zoeken in zijn strijd tegen zittend president Nicolás Maduro. Deze landen erkennen Guaidó, net als onder meer de VS en de EU, als rechtmatige interim-president.

Guaidó nam een groot risico door op reis te gaan. Voor zijn vertrek had het Venezolaanse Hooggerechtshof hem een reisverbod opgelegd en de kans bestaat dat de politie die Maduro steunt, hem zal oppakken. Een rechter van het Hooggerechtshof verklaarde eerder dat Guaidó een gevangenisstraf van dertig jaar boven het hoofd zou hangen, als hij terug zou keren naar Venezuela.

Bij aankomst zei Guaidó dat hij zich realiseert wat de risico’s zijn en dat hij hoopt dat de situatie niet zal escaleren. Hij beroept zich op de immuniteit die hij geniet als parlementsvoorzitter. (NRC)

Interview activist pagina 14-15