Voormalig Nissan-topman Ghosn mag op borgtocht vrijkomen

Als de zakenman een borgsom van 7,9 miljoen euro betaalt, mag hij op zijn vroegst op woensdag de gevangenis in Tokio verlaten. Hij blijft wel onder toezicht staan.

Carlos Ghosn in september 2017, toen hij nog topman van Nissan en Renault was.
Carlos Ghosn in september 2017, toen hij nog topman van Nissan en Renault was. Foto Eric Piermont/AFP

Voormalig topman van Nissan en Renault Carlos Ghosn mag op borgtocht worden vrijgelaten. Dat is dinsdag besloten door een rechtbank in de Japanse hoofdstad Tokio, waar Ghosn al ruim drie maanden vastzit op verdenking van fraude. De borgsom van de 64-jarige Ghosn is bepaald op 1 miljard yen (7,9 miljoen euro).

Als de Frans-Libanees-Braziliaanse zakenman de borg betaalt, kan hij volgens persbureau Reuters op zijn vroegst woensdag vrijkomen. Daar zitten wel voorwaarden aan verbonden: Ghosn moet zich onder videotoezicht laten stellen, en zijn communicatie wordt in de gaten gehouden. De openbaar aanklager in Japan ging in beroep tegen de voorwaardelijke vrijlating, maar de rechter wees dat bezwaar af, meldt Reuters.

Lees ook: Gearresteerde Renault-topman Ghosn was tot voor kort nog een held

In een door zijn vertegenwoordigers verspreidde verklaring laat Ghosn weten dankbaar te zijn voor de steun van zijn familie en vrienden. Hij herhaalt onschuldig te zijn en gaat zichzelf “krachtig verdedigen in een eerlijke proces tegen deze ongefundeerde en waardeloze beschuldigingen.”

Ghosn probeerde al eerder tevergeefs vrij te komen op borgtocht. Hij stelde voor een enkelband te dragen en zijn eigen bewaking te betalen, maar de Japanse rechters waren bang dat hij met bewijsmateriaal zou knoeien. Drie weken geleden nam Ghosn een nieuw advocatenteam in de arm, dat de vrijlating van de ex-topman nu wel voor elkaar heeft gekregen.

Afgelopen november werd Ghosn in Tokio gearresteerd omdat hij als topman van Nissan en Renault gefraudeerd zou hebben voor in totaal ruim 70 miljoen euro. Hij zou onder meer 40 miljoen euro aan salaris hebben verzwegen. Als Ghosn schuldig wordt bevonden, kan hij tien jaar cel krijgen. Zijn hoge functies bij de nauw samenwerkende autobedrijven Nissan, Mitsubishi en Renault raakte Ghosn kwijt.

Update (5 maart 2019, 15.40 uur): Dit bericht is geactualiseerd met nieuwe informatie. Ghosn komt op zijn vroegst woensdag vrij.