Jumbo in beroep tegen oordeel rechtbank over eigen cao

Rechtszaak De supermarkt vergat oude cao-afspraken op te zeggen en moet die van de rechter alsnog naleven. Jumbo gaat nu in beroep.

Supermarktketen Jumbo wil onder oude cao-afspraken uit. Het bedrijf gaat daarom in hoger beroep tegen een besluit van de rechtbank in Den Bosch. Die bepaalde eind januari dat Jumbo zich moet houden aan de eigen cao voor distributiemedewerkers.

Jumbo en de vakbonden FNV en CNV werden het in 2017 niet eens over een loonsverhoging tijdens cao-onderhandelingen. Jumbo zette daarop de vakbonden aan de kant en stelde met de eigen ondernemingsraad een arbeidsvoorwaardenregeling (AVR) op, die elke werknemer individueel moest tekenen.

De vakbonden vochten dit aan omdat Jumbo de vorige cao uit 2016 nooit formeel had opgezegd, en deze afspraken dus zouden doorlopen. De rechtbank was het daarmee eens.

Met de AVR hebben werknemers dit jaar recht op een loonsverhoging van 1,5 procent. Ruim 83 procent van de drieduizend werknemers tekende de regeling.

De overige medewerkers bleven loyaal aan de vakbonden en vallen nog onder de oude cao die in 2017 afliep. Zij eisen onder meer een loonsverhoging van 5 procent. Jumbo weigert die te betalen.

Voor hen stellen de ondernemingsraden nu een ‘generaal pardon’ voor, wat wordt gesteund door de directie van Jumbo. Daardoor kunnen de werknemers die de AVR niet tekenden alsnog aanspraak maken op anderhalf procent loonsverhoging. Dit kan een „eventuele tweedeling” en onrust onder werknemers voorkomen, zegt Jumbo.

Inmiddels heeft Jumbo de cao uit 2016 wel formeel opgezegd. Die afspraken gelden nog tot 1 april. Tot dan kunnen werknemers kiezen tussen de oude cao of de AVR. Daarna wordt de oude cao bevroren.

In afwachting van het hoger beroep zal Jumbo de oude cao naleven, laat de onderneming weten in een persverklaring. Als de keten de zaak wint, belooft ze „de uitbetaalde en nog uit te betalen compensaties” niet terug te vorderen.

Jumbo vindt „de houding” van de vakbonden onjuist en kondigt daarom aan het oordeel van de rechtbank aan te vechten. Volgens de supermarkt creëren FNV en CNV „bewust onjuiste verwachtingen” bij medewerkers „over de mogelijke terugkeer van een cao met loonstijgingen van wel 5 procent”. Tegen het belang in van de medewerkers, beweert Jumbo, want „de cao komt namelijk niet meer terug”.