In beeld

Het roemloze einde van het kalifaat

Nu het slotoffensief tegen Islamitische Staat is ingezet bij het Syrische dorpje Baghouz, ontvluchten duizenden mensen dit laatste IS-bolwerk. De overwegend Koerdische strijders van de Syrian Democratic Forces (SDF) werden verrast door het grote aantal burgers dat zich nog bij de jihadisten ophield.
IS-krijgsgevangenen wachten om afgetast te worden door strijders van de SDF, de voornamelijk Koerdische anti-IS-coalitie in Noordoost-Syrië. Gevreesd wordt dat sommigen wapens of bomgordels hebben meegesmokkeld uit Baghouz. Honderden mannelijke IS’ers hebben zich overgegeven aan de Koerdische strijders.
Bulent KILIC / AFP
Een SDF-strijder houdt een peuter vast terwijl zij en haar moeder worden afgetast op wapens. De voorbije dagen zijn zo’n 15.000 mensen – vooral vrouwen en kinderen – uit Baghouz gevlucht. Zij worden naar het 300 km verderop gelegen kamp van Al-Hol overgebracht, dat nu met meer dan 50.000 bewoners uit zijn voegen barst. Volgens het International Rescue Committee zijn minstens 80 mensen, de meeste baby’s, gestorven tijdens de tocht of kort na aankomst in het kamp.
Bulent KILIC / AFP
Jongens en mannen van IS slapen nadat zij zich hebben overgegeven aan de Koerdische strijders nabij het Syrische dorpje Baghouz. Op zijn hoogtepunt controleerde Islamitische Staat in Syrië en Irak grondgebied ter grootte van Groot-Brittannië. Vandaag is het zogeheten kalifaat gereduceerd tot zo’n 700 vierkante meter rond Baghouz, het laatste IS-bolwerk.
Bulent KILIC / AFP
Een vrouw in niqab stapt met haar gewonde kind richting de Koerdische strijders die Baghouz omsingelen. Sinds het slotoffensief tegen IS hier begon op 20 februari zijn zo'n 10.000 mensen uit Baghouz gekomen. Maandag waren het er opnieuw drieduizend. De SDF gaat er nu vanuit dat zich in Baghouz alleen nog ‘terroristen’ bevinden die vastbesloten zijn om tot de dood te vechten. Die zouden nog met een duizendtal zijn.
Bulent KILIC / AFP
Deze man, wellicht een IS-strijder, sprak de journalisten van het AFP in het Frans aan.
Bulent KILIC / AFP
Een IS-strijder die zich heeft overgegeven stapt langs Koerdische strijders van de SDF. Baghouz was het laatste bewoonde gebied dat door IS werd gecontroleerd. Maar een onbekend aantal militanten houdt zich nog op in het woestijngebied tussen Palmyra en Deir Es-Zor.
Bulent KILIC / AFP
Vrouwen en kinderen die uit IS-bolwerk Baghouz zijn gevlucht worden getransporteerd naar kampen in Koerdisch gebied in Syrië.
Bulent KILIC / AFP
Een gewonde man en vrouw wachten in een vrachtwagen om geïnspecteerd te worden door de Koerdische strijders. Op dinsdag werd een tienerjongen met een bomgordel onderschept; de bom werd onschadelijk gemaakt.
Bulent KILIC / AFP
Vluchtelingen uit IS-bolwerk Baghouz worden met vrachtwagens naar kampen afgevoerd.
Bulent KILIC / AFP
Een rij mannen van IS die zich hebben overgegeven lopen richting de Koerdische strijders van de SDF.
Bulent KILIC / AFP
IS-strijders dragen een gewonde man mee nabij Baghouz.
Bulent KILIC / AFP
Vrouwen en kinderen uit het laatste IS-gebied wachten om geïnspecteerd te worden.
Bulent KILIC / AFP
Een peuter die uit IS-gebied is gekomen maakt kennis met de Koerdische strijders aan de andere kant van de frontlijn.
Bulent KILIC / AFP
De vrouwen die tot het laatste moment bij IS zijn gebleven, behoren tot de meest radicale. Zij vertonen doorgaans weinig of geen berouw in gesprek met journalisten ter plaatse.
Bulent KILIC / AFP
Een strijder van de SDF speurt met een verrekijker naar het laatste stukje IS-gebied. Nadat de gevechten maandag opnieuw werden gestaakt om burgers te evacueren gaat de SDF er nu vanuit dat zich in Baghouz alleen nog terroristen bevinden.
Bulent KILIC / AFP