Football Leaks-klokkenluider wordt uitgeleverd aan Portugal

Volgens Portugal is de dertigjarige Rui Pinto een hacker die een misdrijf heeft begaan. De Franse justitie ziet dat anders.

De Football Leaks-hacker Rui Pinto dinsdag in de rechtbank in Boedapest.
De Football Leaks-hacker Rui Pinto dinsdag in de rechtbank in Boedapest. Foto Ferenc Isza/AFP

De Football Leaks-klokkenluider die in januari in Hongarije werd opgepakt, moet worden uitgeleverd aan zijn thuisland Portugal. Dat heeft de rechtbank in Boedapest dinsdag bepaald. De Portugese autoriteiten verdenken de 30-jarige Rui Pinto onder andere van afpersing en het op illegale wijze verkrijgen van informatie.

Pinto en zijn advocaten stellen dat hij een klokkenluider is en daardoor recht heeft op speciale bescherming. Ze gaan tegen de beslissing van de rechtbank in beroep. “Alles wat ik heb gedaan, was in het belang van de Europese autoriteiten. Dat was nodig om ze inzicht te geven in de criminele activiteiten in de voetbalwereld”, zei Pinto dinsdag tijdens de hoorzitting.

Verschil van inzicht

Binnen de Europese Unie bestaat een verschil van inzicht als het op Pinto aankomt. De Franse justitie ziet hem als een getuige in het onderzoek naar zaken die door Football Leaks onthuld zijn. Portugal ziet hem als een hacker die een misdrijf heeft begaan.

Binnen een paar weken volgt uitspraak in het hoger beroep, schrijft AP. Als de uitspraak blijft staan, moeten de Hongaarse autoriteiten hem binnen tien dagen uitleveren.