Ex-senator D66 stapt over naar Partij voor de Dieren

Vorige week stapte Henriëtte Prast op als senator voor D66. Ze staat nu op de concept-kandidatenlijst voor de Partij voor de Dieren.

Portretfoto van Henriette Prast. Ze wil nu de senaat in voor Partij voor de Dieren.
Portretfoto van Henriette Prast. Ze wil nu de senaat in voor Partij voor de Dieren. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Henriëtte Prast, die vorige week opstapte als D66-senator, heeft zich aangesloten bij de Partij voor de Dieren. Ze staat op de vierde plaats op de concept-kandidatenlijst voor de komende Eerste Kamerverkiezingen, meldt het AD dinsdag.

Prast stapte vorige week per direct op als senator voor D66, omdat de senaatsfractie tegen een motie van de Partij voor de Dieren stemde waarin werd gevraagd de plezierjacht te verbieden. In algemene zin vond ze dat D66 te weinig werk maakte van dierenwelzijn. Prast stelde haar zetel ter beschikking en zegde haar partijlidmaatschap op. Marion Gout-van Sinderen volgt Prast op. Ook al volgt haar kandidatuur bij de Partij voor de Dieren kort op haar vertrek bij D66, ze ontkent dat dit vooropgezet plan was.

Lees ook het profiel over Henriëtte Prast: D66 houdt niet genoeg van dieren, vindt Henriëtte Prast

De 63-jarige Prast is hoogleraar finance aan de Tilburg School of Economics and Management en zit onder meer in de raad van toezicht van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Twee zetels

De Partij voor de Dieren heeft op dit moment twee zetels in de Eerste Kamer. De huidige senatoren Niko Koffeman en Christine Teunissen staan bovenaan de kandidatenlijst. Op plek 3 staat advocaat en oud-hoogleraar Peter Nicolaï. Op 31 maart stellen de leden op het congres over de definitieve kandidatenlijst vast. De nieuwe leden van de Provinciale Staten kiezen op 27 mei de leden van de Eerste Kamer.

Vier jaar geleden kwam Prast als relatief onbekende binnen bij D66. Ze stond aanvankelijk op de tweede plek op de kieslijst, maar leden gaven de voorkeur aan Alexander Rinnooy Kan op die positie, waardoor ze uiteindelijk op plaats drie belandde.