Zeventien arrestaties bij grote politieactie tegen ‘spookbewoning’

Zeker drie mannen zouden criminelen hebben geholpen bij het vinden van een spookwoning, waar ze anoniem konden verblijven en drugs en wapens konden opslaan.

Politieagenten gaan dinsdagmorgen tijdens de actie een appartementengebouw binnen in de Haagse wijk Ypenburg.
Politieagenten gaan dinsdagmorgen tijdens de actie een appartementengebouw binnen in de Haagse wijk Ypenburg. Foto Bart Maat/ANP

Zeventien mensen zijn dinsdagmorgen in Den Haag opgepakt bij een grote politieactie tegen zogeheten spookbewoning. Drie van hen worden verdacht van witwassen, meldt de politie. Agenten hebben ruim dertig woningen doorzocht, vooral in de Haagse wijk Ypenburg maar ook in Rijswijk, Zoetermeer, Nootdorp en Rotterdam.

Waar de overige veertien arrestanten van worden verdacht, wil de politie nog niet zeggen. Bij de huiszoekingen zijn drugs, wapens en een groot bedrag in contanten gevonden. De politie werkt bij het onderzoek samen met het OM in Den Haag, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de gemeente Den Haag.

Aanleiding voor de invallen was een politieonderzoek waaruit bleek dat de bewoners van verschillende appartementen in Ypenburg zoveel mogelijk onder de radar probeerden te blijven. Vaak stonden ze bijvoorbeeld niet ingeschreven bij de gemeente, zodat onduidelijk was wie er daadwerkelijk in het appartement woonde.

Lees meer over het fenomeen spookbewoning in Rotterdam: Criminelen in luxe spookwoningen

Anonieme criminelen

De politie vermoedde dat het ging om criminelen die woningen huren in grote appartementencomplexen in steden, waar ze via inpandige parkeergarages ongezien kunnen komen en gaan. Door zich bovendien niet te laten registreren bij de gemeente, blijven de criminelen grotendeels anoniem. Ze gebruiken de spookwoningen – die dan officieel leegstonden – voor de opslag van drugs, wapens en geld.

Volgens de politie waren drie mannen die dinsdag zijn opgepakt actief als verhuurbemiddelaars. Zij zouden als tussenpersoon hebben gefungeerd voor criminelen die op zoek waren naar een schuilplek. De mannen zijn 57, 43 en 36 jaar oud en komen uit Zoetermeer, Nootdorp en Rijswijk. Ze zitten in beperkingen, wat inhoudt dat ze alleen met hun advocaat contact mogen hebben.