Drager Militaire Willems-Orde

Marco Kroon aangehouden na ‘escalatie wildplassen’

Militair Marco Kroon, drager van de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding, is zondag in Den Bosch aangehouden. Dat heeft zijn advocaat Geert-Jan Knoops bevestigd. Volgens Brabants Dagblad zouden getuigen hebben gezien dat de majoor een agent een kopstoot gaf. De agent zou Kroon hebben aangesproken omdat hij wildplaste.

Knoops bevestigde maandag aan tv-programma Hart van Nederland dat zijn cliënt tijdens carnaval door agenten betrapt werd op wildplassen. „Hij is aangesproken door agenten. Hij kon niet stoppen met plassen en vervolgens is dat geëscaleerd.” Volgens de advocaat heeft zijn cliënt geen agent mishandeld.

Kroon zegt in het tv-programma dat hij „enorm baalt”, maar dat het werkelijke verhaal anders ligt. „Het was een samenloop van omstandigheden en wordt nu opgeblazen in de media. ” Kroon werd maandag na verhoor door de Koninklijke Marechaussee vrijgelaten.

Kroon kreeg in 2009 de Militaire Willems-Orde voor zijn op missie in Afghanistan getoonde moed. Hij werd nadien veroordeeld voor het bezit van een taser en vrijgesproken van de verdenking van cocaïnegebruik. Vorig jaar maakte hij bekend dat hij in Afghanistan een man doodde die hem had gemarteld en verkracht. Het OM staakte een onderzoek omdat er onvoldoende aanknopingspunten waren. (NRC)