China stelt groeicijfers naar beneden bij, belastingen omlaag

Om de economische groei te stimuleren, kondigde premier Li Keqiang voor dit jaar belastingverlagingen aan van omgerekend zo’n 263 miljard euro.

Bij het jaarlijkse volkscongres komen zo'n 3.000 gedelegeerden uit het hele land bij elkaar.
Bij het jaarlijkse volkscongres komen zo'n 3.000 gedelegeerden uit het hele land bij elkaar. Foto Greg Baker/AFP

China verwacht dit jaar een lagere economische groei dan eerder gedacht. Dat heeft premier Li Keqiang dinsdag gezegd bij de opening van de jaarlijkse zitting van het Volkscongres, het Chinese parlement, aldus persbureau Reuters. De groei van de Chinese economie komt dit jaar vermoedelijk tussen de 6 en 6,5 procent uit. Eerder werd uitgegaan van een groei van 6,5 procent. Om de economie toch te stimuleren, gaan de belastingen dit jaar omlaag.

Het is voor het eerst dat Beijing een marge in de groeiraming inbouwt. Als de groei aan de onderkant van die marge uitvalt, zou het om de traagste groei in China in bijna dertig jaar tijd gaan. Vorig jaar groeide de Chinese economie nog met 6,6 procent, het laagste percentage sinds de jaren negentig.

Volgens premier Li valt de economische groei ook dit jaar tegen door de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Beide landen bestoken elkaar al geruime tijd met importheffingen. Daardoor daalde vorig jaar de internationale vraag naar Chinese producten. Ook het consumentenvertrouwen in het land nam af. Li beloofde dinsdag om de “handelsrelatie tussen de VS en China te stimuleren”, maar kwam niet met concrete voorstellen daartoe.

Belastingverlagingen

De dinsdag afgekondigde belastingverlagingen kosten de Chinese schatkist omgerekend zo’n 263 miljard euro. Ook verhoogt de Chinese regering de investeringen in de infrastructuur. China is de tweede economie ter wereld en een stagnerende economische groei kan ook gevolgen hebben voor de rest van de wereld.

Voor het Volkscongres, dat zo’n twee weken duurt, komen zo’n 3.000 gedelegeerden uit het hele land bij elkaar. Tijdens het congres wordt ook gestemd over een wet die buitenlandse bedrijven in China beter moet beschermen, onder druk van Washington geïnitieerd. NRC-correspondent Garrie van Pinxteren:

“Het gaat om een betere bescherming van het intellectuele-eigendomsrecht van buitenlandse bedrijven in China. De wet maakt het ook moeilijker om buitenlandse bedrijven te dwingen om hun technologie over te dragen aan Chinese bedrijven.”