Brexitblog

Rotterdam richt 700 bufferparkeerplaatsen in rond havengebied

Nieuw blog

We zijn weer een nieuw Brexitblog gestart. Lees dat hier.

Rotterdamse haven treft voorbereidingen tegen oponthoud door harde Brexit

De Rotterdamse haven. Foto Rien Zilvold

Het Rotterdams havenbedrijf gaat in samenwerking met Rijkswaterstaat 700 bufferparkeerplaatsen inrichten om vrachtverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en Nederland ook na een harde Brexit "zo soepel mogelijk" te laten verlopen. Dat meldt het havenbedrijf maandag.

De parkeerplaatsen liggen op vijf locaties langs aanvoerwegen en in het havengebied. Ze moeten straks plek bieden aan vrachtauto's die hun douanepapieren niet op orde hebben. Na Brexit kunnen trucks zonder de juiste papieren niet zomaar de oversteek naar het VK maken. Deze vrachtwagens kunnen op de bufferlocaties parkeren en daar "in overleg met hun opdrachtgever of transportplanner de noodzakelijke formaliteiten alsnog in orde maken."

Het havenbedrijf verwacht dat het om 400 vrachtauto's per dag zal gaan. Dat is zo'n 12 procent van het aantal trucks dat de haven op drukke dagen verwerkt. Na de Brexit wordt de Rotterdamse haven deel van de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Dat heeft "grote gevolgen", schrijft het havenbedrijf:

"Extra douaneformaliteiten zijn immers vereist voor zogeheten derde landen. Ook kunnen intensievere paspoortcontroles en inspecties door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit leiden tot langere verwerkingstijden op terminals."

Het havenbedrijf richt 370 van de zevenhonderd bufferplaatsen in, de rest wordt door de gemeenten Vlaardingen en Rotterdam en Rijkswaterstaat verzorgd. Mochten de buffers te klein blijken, dan hebben deze partijen nog "overloopgebieden" achter de hand.

Het merendeel van het vrachtverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland loopt over zee via Rotterdam. Van de 54 miljoen ton die verhandeld wordt tussen het VK en Nederland, gaat gaat circa 40 miljoen ton via de Rotterdamse haven.

Douaniers in de havens van Calais voerden vorige week stiptheidsacties uit in protest tegen slechte werkomstandigheden en de verwachte stijging van de werkdruk na Brexit. Het leidde tot veel files, omdat daar veel goederen via vrachtwagens het Kanaal worden overgezet.

Dinsdag stemt het Britse Lagerhuis opnieuw over de Brexit-deal van premier May. De Britten kunnen de EU nog om uitstel van de Brexit, formeel gepland op 29 maart, vragen.

Lees ook: Files! Chaos! Maar het kan ook níet misgaan

'VK vraagt Brussel om regeling voor expats bij No Deal'

Brexit-minister Stephen Barclay gaat in Brussel opnieuw aandringen op garanties op het gebied van burgerrechten in het geval van een No Deal-Brexit. Zulke garanties moeten Britse burgers in de Europese Unie en omgekeerd beschermen, mocht het Verenigd Koninkrijk eind maart uittreden zonder akkoord. Dat meldt Skynews dinsdag op basis van een brief die Barclay naar EU-hoofdonderhandelaar Michael Barnier zou hebben gestuurd. Barclay en Geoffrey Cox, de hoogste juridische adviseur van de regering, gaan later dinsdag opnieuw met Barnier om de tafel.

Wat na de Brexit precies de rechten zijn van burgers over en weer, staat al beschreven in het akkoord van premier Theresa May. De vraag is alleen of het Britse parlement het akkoord volgende week aanneemt, wanneer het er voor een tweede keer over stemt. Toen May het akkoord half januari voor het eerst in stemming bracht, liep dat uit op een historische nederlaag voor haar. Volgens SkyNews wil Barclay nu dat de passage die de burgerrechten wederzijds moet beschermen, hoe dan ook van kracht wordt, ook als het in het parlement op een No Deal uitdraait.

Lees ook: May dwingt Lagerhuis tot doorhakken onmogelijke knoop

Barclay zou met name bezorgd zijn of Britten in de EU straks nog wel voldoende toegang hebben tot de gezondheidszorg. Het Lagerhuis staat achter het verzoek van Barclay. De Brexit-minister had over de burgerrechten bij een No Deal een speciaal akkoord willen sluiten met Brussel, maar de EU wees dat voorstel vorige week van de hand. Een woordvoerder van de Europese Commissie gaf toen als toelichting niet over 'minideals' te willen onderhandelen, omdat dat zou impliceren dat het akkoord van May niet meer te redden is.

Mocht het inderdaad tot een No Deal komen, dan zijn volgens Brussel altijd nog noodmaatregelen mogelijk. Die zouden er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat Britten die in de EU wonen, niet plotseling een visum nodig hebben om te mogen blijven.

Welkom in het nieuwe blog

Nog 24 dagen en het Verenigd Koninkrijk stapt - volgens de planning - uit de Europese Unie. Vooralsnog wordt er in Westminster en Brussel druk overlegd over de voorwaarden waarop dat moet gebeuren. Op 12 maart staat in het Britse Lagerhuis een stemming gepland: komt het veelbesproken akkoord van Theresa May nu wel door het parlement? Hier houden we wederom het nieuws bij rondom de Brexit.

Het nieuws van vorige week over 'de echtscheiding' leest u hier terug.