Recensie

Recensie Film

Brave biopic van juridisch icoon Ruth Bader Ginsburg

Biopic Ruth Bader Ginsburg is vanaf het begin van haar carrière een voorvechtster geweest van vrouwenrechten. De film over haar is weinig avontuurlijk.

Mannenwereld: Ruth Bader Ginsburg (Felicity Jones) aan Harvard.
Mannenwereld: Ruth Bader Ginsburg (Felicity Jones) aan Harvard.

Nog maar een paar weken geleden heeft de 85-jarige Ruth Bader Ginsburg haar zetel in het Amerikaanse hooggerechtshof weer ingenomen nadat kort daarvoor twee kwaadaardige tumoren uit haar longen waren verwijderd. Van stoppen met haar werk wil ze niet weten.

Biopic annex rechtbankdrama On the Basis of Sex keert terug naar de periode dat Ginsburg als een van slechts negen vrouwelijke studenten aan Harvard werd toegelaten. Meteen is het raak. Tijdens een dinertje bij de decaan vraagt hij hun waaraan ze het recht denken te ontlenen een plaats bezet te houden die naar een man had kunnen gaan. Dat was in 1956.

Vanaf het begin van haar carrière is Ginsburg een voorvechtster geweest van vrouwenrechten – haar eerste zaken kaartten gender-ongelijkheid in de Amerikaanse Grondwet aan. Mimi Leders film is weinig avontuurlijk. De film is gebaseerd op een scenario van een neef van Ginsburg en vertelt het verhaal hoe Bader Ginsburg de bijnaam ‘Notorious’ verwierf – ‘berucht’ vanwege haar hardnekkigheid – en houdt op in de jaren zeventig. Soms is het bijna een juridisch-filosofisch traktaat: „De rechtbank mag nooit beïnvloed worden door het weer van een dag, maar zal onvermijdelijk worden beïnvloed door het klimaat van een tijd.” Een diepere visie op de hoofdpersoon ontbreekt. Maar dit is wel een film die noodzakelijkerwijs ook over het klimaat van onze tijd gaat. Hoeveel is eigenlijk veranderd in de huidige VS?