Ophef over praalwagen met Joodse karikaturen

Joodse belangenorganisaties in België zijn boos over een praalwagen die zondag met carnaval in Aalst rondreed. Op de wagen stonden karikaturale poppen van Joden, met grote haakneuzen, pijpenkrullen en een geldkist. De belangengroepen dienden een klacht in bij discriminatiewaakhond Unia.

Volgens de Joodse organisaties zijn de poppen „typerend voor het nazisme van 1939”″. „De Joodse gemeenschap aanvaardt humor, er zijn grenzen die niet kunnen worden overschreden. We hebben de gevolgen van zulke karikaturen in WOII aan den lijve ondervonden.”

De carnavalsvereniging in Aalst zegt tegen Het Laatste Nieuws dat het goedbedoeld was. Ze heeft een sabbatsjaar, een jaar waarin minder geld wordt geïnvesteerd om te sparen voor volgende edities. „Voortbordurend op dat sabbatsjaar kregen we het idee Joden op onze praalwagen te zetten. Niet om het geloof belachelijk te maken, carnaval is het feest van de karikatuur. Wij vonden dat komisch, als roze Joden de stoet in met een kluisje waar we ons gespaarde geld in bewaren. Met andere religies wordt ook gelachen.”

De burgemeester: „In Aalst met carnaval moet dat kunnen. De carnavalisten hadden geen kwetsende intenties.” De vereniging zegt aangifte te hebben gedaan van bedreigingen op sociale media. (NRC)