Ruim twintig doden en veel schade bij tornado’s in zuiden VS

Autoriteiten in Alabama vrezen dat het dodental nog verder oploopt. Zeker 10.000 huizen zitten zonder stroom.

Een inwoner van Dothan, in de Amerikaanse staat Alabama, fotografeerde de tornado die daar op zondag was.
Een inwoner van Dothan, in de Amerikaanse staat Alabama, fotografeerde de tornado die daar op zondag was. Foto Justin Merritt/Instagram/AFP

Bij een serie tornado’s in de Amerikaanse staat Alabama zijn zeker 23 mensen om het leven gekomen, onder wie ook meerdere kinderen. Dat heeft sheriff Jay Jones van Lee County laten weten. Er zijn ook meerdere mensen gewond geraakt en er worden nog mensen vermist.

Vele huizen zijn verwoest en er zitten nog zeker 10.000 woningen zonder stroom, meldt Reuters. “Het probleem is de enorme hoeveelheid puin op de plekken waar eerst huizen stonden. Ik kan me niet herinneren ooit zoveel te hebben gezien”, zei Jones tegen CNN. “Het lijkt wel alsof iemand een schep heeft gepakt en die over de grond heeft geschraapt.”

Ook andere zuidelijke staten als Georgia en Florida zijn getroffen door tornado’s. Daar is wel de nodige forse schade aangericht aan huizen en gebouwen, maar zijn voor zover bekend geen doden gevallen.

Vrees voor meer doden in Alabama

Gouverneur Kay Ivey van Alabama heeft de noodtoestand verlengd die al van kracht was vanwege de hevige stormen de laatste week en laat op Twitter weten te bidden voor de slachtoffers en dat de autoriteiten er alles aan doen hen te helpen.

De autoriteiten denken dat het dodental verder op zal lopen. “Er worden nog steeds mensen onder het puin vandaan gehaald. We zullen hier de hele nacht blijven”, zei lijkschouwer Bill Harris tegen de lokale nieuwssite al.com.

Een omgevallen zendmast blokkeert de snelweg bij Lee County in Alabama. In die staat en de andere zuidelijke staten Georgia en Florida waren dit weekend tornado’s.
Foto Mike Haskey/Ledger-Enquirer/AP

Een huis in Beauregard, Alabama, is compleet verwoest door de storm.

Foto Scott Fillmer/Reuters