Trumpblog

The New York Times: Deutsche Bank leende 2 miljard dollar aan Trump

Dit blog is gesloten

We sluiten dit Trumpblog af.

Lees hier verder in het Trumpblog van week 12.

The New York Times: Deutsche Bank leende 2 miljard dollar aan Trump

Deutsche Bank leende in totaal mogelijk meer dan 2 miljard dollar (1,76 miljard euro) aan Donald Trump in de loop van zijn decennialange carrière als vastgoedondernemer. Dat heeft The New York Times maandag berekend op basis van gesprekken met meer dan twintig bankiers.

De bank zou de leningen hebben verstrekt ondanks aanwijzingen dat de aanvragen niet in orde waren. Volgens de Amerikaanse krant zou Trump voor een van de leningen een verhoogde waarde van zijn bezit hebben opgegeven. Dat verklaarde ook oud-advocaat Michael Cohen voor het Huis van Afgevaardigden in februari. Verder beschrijft The New York Times dat op één van de aanvragen van een later afgekeurde lening, een valse handtekening stond van een bankier.

Schuldeiser aangeklaagd

Volgens The New York Times vermeldde Trump dat zijn vermogen 3 miljard dollar was, terwijl de bank daarop moest concluderen dat het 788 miljoen dollar was. Desondanks zou de Deutsche Bank in 2005 een lening van 500 miljoen dollar hebben verstrekt voor de bouw van een flatgebouw. Toen zijn bedrijf de lening niet kon terugbetalen, zou Trump de bank hebben aangeklaagd.

De vastgoedafdeling van Deutsche Bank zou Trump daarop als klant hebben laten vallen. Maar de afdeling private banking, voor vermogende klanten, zou niet lang daarna weer in zee met hem zijn gegaan.

In januari kondigde het Huis van Afgevaardigden een onderzoek aan naar de financiële banden tussen Deutsche Bank en Trump. Er zijn Democraten die geloven dat hier aanwijzingen voor witwassen of fraude te vinden zullen zijn. "Het interessante aan Deutsche Bank is dat zij zo'n beetje de enige entiteit is die bereid is geld te lenen aan de Trump Organization", zei democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden Jim Himes bij de aankondiging van het onderzoek in januari.

Trump zet veto in tegen opheffen noodtoestand

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag voor het eerst gebruikgemaakt van zijn vetorecht. Hij had dit donderdag al aangekondigd nadat hij een symbolische nederlaag leed in de Senaat. Een meerderheid van de senatoren, onder wie twaalf Republikeinen, stemde tegen de beslissing van Trump om de noodtoestand te gebruiken voor de bouw van de grensmuur bij Mexico. Ze vinden dat de president zijn bevoegdheden misbruikt.

Door het inzetten van zijn veto voorkomt Trump dat de noodtoestand aan de zuidelijke grens wordt teruggedraaid. De Senaat kan zijn veto nog wegstemmen, maar dat vereist wel een tweederde meerderheid. Het is niet de verwachting dat zoveel partijgenoten zich tegen Trump keren. De Republikeinen hebben 51 van de 100 zetels in de Senaat.

Via de noodtoestand kan Trump buiten het Congres extra geld vrijmaken voor de bouw van de grensmuur. Hij wil bovenop de gereserveerde 1,375 miljard dollar nog 6,7 miljard dollar uittrekken voor de muur. De bouw van de muur was een van Trumps belangrijkste verkiezingsbeloften.

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, kondigde gelijk aan om op 26 maart te stemmen over Trumps veto. Ook hiervoor is een tweederde meerderheid nodig. De Democraten hebben 235 van de 435 zetels.

Het Huis van Afgevaardigden stemt voor openbaarmaking eindrapportage Mueller-onderzoek

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag unaniem gestemd voor het publiek maken van het onderzoeksrapport van speciaal aanklager Robert Mueller. Dat meldt persbureau AP.

De Democraten dienden het voorstel in en alle 420 leden van het Huis stemden voor de motie. Het gaat om een niet-bindende resolutie om de bevindingen van het onderzoek van Mueller naar vermeende Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentverkiezingen van 2016 openbaar te maken.

'Catharsis'

Er was de afgelopen tijd discussie ontstaan over het feit dat de eindrapportage niet per definitie openbaar gemaakt hoefde te worden. "Dit rapport moet beschikbaar zijn voor het Amerikaanse publiek. Voor catharsis moeten we bij de feiten kunnen beginnen, begrijpen wat er is gebeurd", zei Democraat en Huis-lid Jim Himes tegen The New York Times.

Na twee jaar onderzoek wilden veel Amerikanen wel weten wat er precies uit was gekomen. Nu is er in ieder geval ceremonieel toe besloten dit wel te doen. Een woordvoerder van het Witte Huis noemde het besluit "belachelijk".

Het is nog niet bekend hoe uitgebreid het rapportage zal zijn en hoeveel hiervan precies openbaar gemaakt gaat worden. Staatsgeheimen vallen niet onder de resolutie.

Initiatiefnemer en Democraat Jerry Nadler heeft aangekondigd alles te doen om de rapportage boven tafel te krijgen. "We dagvaarden Mueller als het moet." Bekijk zijn pleidooi voor transparantie over het onderzoek hier:

Transparency is fundamental to ensuring our government remains accountable to the American people. I'm proud my resolution calling for the full release of Special Counsel Mueller's final report was overwhelmingly passed in the House by a vote of 420-0. Watch my statement here: pic.twitter.com/64SRt59mUJ

— (((Rep. Nadler))) (@RepJerryNadler) March 14, 2019

Cohen klaagt Trump Organization aan om onbetaalde advocatenkosten

Michael Cohen, de voormalige raadsman van president Trump, eist via de rechter 1,9 miljoen dollar (circa 1,7 miljoen euro) aan achterstallige advocatenkosten van de Trump Organization. Dat staat in een donderdag in de staat New York ingediende aanklacht, die door The New York Times online is geplaatst.

De kosten voor juridische bijstand waar de aanklacht over gaat, zou Cohen onder meer gemaakt hebben voor hoorzittingen in het Congres en in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Daar moest hij verschijnen doordat zijn naam was gevallen in onderzoeken naar de mogelijke samenwerking tussen het campagneteam van Trump en Rusland in aanloop naar de verkiezingen van 2016.

De Trump Organization heeft volgens Cohen beloofd al zijn advocatenkosten te vergoeden. Nadat Cohen zich halverwege 2018 had afgekeerd van Trump, zou hij echter geen geld meer hebben ontvangen van het bedrijf. Volgens Cohen is daarmee sprake van contractbreuk.

Fraude en meineed

Cohen bekende vorig jaar schuld aan het overtreden van de wetten voor campagnefinanciering en aan liegen onder ede tegen het Congres en de FBI. Hij zei dat hij zich door Trump op het slechte pad had laten brengen. Ook beloofde hij zijn volledige medewerking aan de onderzoeken van het Congres en Mueller. Vorige maand noemde hij Trump in het Huis van Afgevaardigden een "racist, oplichter en bedrieger".

Voor zijn misdrijven werd Cohen in december veroordeeld tot drie jaar celstraf. In mei moet hij zich melden bij de gevangenis.

Volgens persbureaus Reuters en AP heeft de Trump Organization nog niet gereageerd op Cohens aanklacht. Trump heeft samenwerking met Rusland altijd ontkend. Het onderzoek van Mueller is volgens hem een "heksenjacht".

Cohen arriveerde woensdag bij het Capitool in Washingon D.C. om te getuigen in het Huis van Afgevaardigden. Foto Brendan Smialowski/AFP

Burgerslachtoffers drone-aanvallen hoeven niet meer gemeld te worden

Als er burgerslachtoffers vallen bij Amerikaanse drone-aanvallen buiten oorlogsgebied, hoeven de inlichtingendiensten daar voortaan geen melding meer van te maken. Dat heeft president Donald Trump woensdag bepaald. Hij heeft een decreet van voormalig president Obama teruggedraaid, die de diensten in 2016 verplichtte jaarlijks het aantal burgerslachtoffers openbaar te maken.

Onder anderen de Democratische vicevoorzitter van de parlementaire commissie voor de inlichtingendiensten Adam Schiff heeft geschokt gereageerd op het besluit van Trump. Tegen persbureau Reuters zegt hij dat er "geen enkele goede reden" is om Obama's decreet in te trekken. Hij vindt dat er een wet moet komen die het melden van burgerdoden verplicht stelt en zegt zich hiervoor hard te gaan maken.

Een medewerker van het Witte Huis zegt tegen Reuters dat Trump heeft besloten het decreet in te trekken om "overbodige administratie" tegen te gaan. De meldingen zouden de transparantie helemaal niet verbeteren en voornamelijk afleidend werken voor medewerkers van de veiligheidsdiensten.

Kritiek op Obama

Wel benadrukte de medewerker dat de regering-Trump er alles aan doet om burgerdoden te voorkomen en "verantwoordelijkheid neemt als dit helaas toch gebeurt tijdens militaire operaties".

Obama voerde de verplichting tot het rapporteren van het aantal burgerdoden in 2016 in na zware kritiek op de inzet van drones bij militaire missies. De aanvallen zouden onnauwkeurig zijn en verdachten zonder vorm van proces uitschakelen, ook in landen waarmee de VS niet in oorlog zijn. De kritiek werd aangewakkerd door documenten die een jaar daarvoor uitlekten. Daaruit bleek dat binnen dertien maanden tijd meer dan tweehonderd mensen waren gedood door Amerikaanse drones. Slechts 35 van hen waren daadwerkelijk het doelwit van de aanvallen.

Een MQ-1 Predator, die ingezet wordt door de Amerikaanse luchtmacht. Foto Leslie Pratt/EPA

Groot parlementair onderzoek naar corruptie Trump

Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben een uitgebreid onderzoek geopend naar de Amerikaanse president Donald Trump. Zij willen weten of zijn regering zich schuldig heeft gemaakt aan belemmering van de rechtsgang, corruptie en machtsmisbruik.

Daarom zijn ruim tachtig brieven verstuurd die familieleden, organisaties en andere vertrouwelingen van Trump om documenten vragen. Dat meldt Jerrold Nadler, de Democraat die het onderzoek gaat leiden, maandagavond.

Onder anderen de twee oudste zonen van president Trump, Donald Trump Jr. en Eric Trump, en zijn schoonzoon Jared Kushner hebben een brief gekregen. Dat geldt ook voor zijn voormalige persoonlijk secretaresse Rhona Graff, oud-persvoorlichter Hope Hicks en instellingen zoals het Witte Huis, het ministerie van Justitie en Trumps bedrijvengroep The Trump Organization. Alle ontvangers hebben twee weken de tijd om te reageren. Doen zij dat niet, dan kunnen ze gedagvaard worden.

Het brede onderzoek richt zich onder meer op de vraag of Trump de rechtsgang belemmerd heeft door het ontslaan van politieke tegenstanders bij het ministerie van Justitie, onder wie voormalig FBI-directeur James Comey. Ook wordt bekeken of hij zijn presidentiële macht ingezet heeft om getuigen te beïnvloeden, bijvoorbeeld door gratie aan te bieden en of hij zichzelf via zijn presidentschap verrijkt heeft.

Lees ook: Derde onderzoek naar Trumps wetsovertredingen

'Bijna dagelijkse aanvallen op fundamentele normen'

"Gedurende de laatste paar jaar heeft president Trump geen verantwoordelijkheid afgelegd voor zijn bijna dagelijkse aanvallen op onze fundamentele juridische, ethische en grondwettelijke regels en normen", stelt Nadler, voorzitter van de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden. "Het Congres moet machtsmisbruik controleren."

Nadler zegt dat het opvragen van deze documenten de eerste stap is. "Dit is een kritiek moment voor ons land, en we hebben een verantwoordelijkheid om deze zaken te onderzoeken en hoorzittingen te houden, zodat iedereen alle feiten heeft."

Trump reageerde tegenover persbureau Reuters en zei mee te gaan werken aan het onderzoek van Nadler. Tegen persbureau Reuters zei hij: "Weet je wat het mooie is? Geen samenzwering. Het is allemaal een hoax. Dat leer je als je ouder wordt. Het is een politieke hoax."

Sommige documenten die worden opgevraagd zijn al opgevraagd door Robbert Mueller, die onderzoekt of Trump tijdens zijn presidentsverkiezingen samen heeft gewerkt met Rusland. Het rapport van Mueller wordt op korte termijn verwacht. Het is nog onbekend of dat rapport in zijn geheel gepubliceerd wordt.

Welkom in het nieuwe Trumpblog

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees hier ons Trumpblog van vorige week terug.