Thuiskok. Grillfest

Voor iemand die dol is op barbecueën, doe ik het zelden. De laatste keer was met familie, jaren geleden. Of ik moet het bezoek vorig jaar aan het wereldberoemde gillrestaurant Asador Etxebarri in het Spaanse dorp Atxondo meerekenen waar ze het grillen tot culinaire kunst hebben verheven. Maar die telt niet echt mee, net zo min als mijn ovengrill die ik wel graag gebruik.

Dit in tegenstelling tot massa’s mensen die het barbecueën hebben omarmd. Werd er vroeger alleen in de zomer gebarbecued, tegenwoordig halen sommige mensen al bij de eerste zonnestralen de apparatuur van stal waarna de walmen de hele straat vullen. Het is een soort lifestyle geworden, met schort voor, een biertje in je ene hand en met je andere hand het vlees en de worstjes omkeren.

Het valt daarbij op dat het echt een mannending is; je ziet in films of reclames nooit vrouwen barbecueën, dat heeft vast een of ander marketingbureau bedacht.

Nou, daar dachten Marjolijn Rosendaal en Anya van de Wetering anders over. Hun boek Gegrild & Geroosterd is een ode aan de barbecue. Auteur Roosendaal is dol op barbecueën en artdirector Van de Wetering kan het niet, bekent ze in hun korte voorwoord. Bella Thewes verzorgde de sfeervolle foto’s. Drie dames die het grillen en roosteren terug veroveren op de mannen.

En ze maken er meteen wat smaakvols van met veel vegetarische en internationale recepten.

Dit is dus geen boek vol met lappen gegrild vlees, ietsje aangebrand aan de randen, de walmen er nog omheen trots getoond door een echte mannen-man. Gegrild & Geroosterd begint met smaakmakers zoals marinades en sauzen, vervolgens passeren er allerlei bijgerechten en drankjes zoals bloody mary-oesters en ‘bubbels’ met gegrild fruit, waarna een scala aan grillgerechten wordt gedeeld met veel nadruk op groenten.

Denk hierbij aan verschillende soorten vegaburgers, spicy paddenstoelen, Koreaanse inktvisspiesjes, gevulde poussins en Syrische kebab met platbrood. Zelfs de desserts hebben een grill-element. Voor wie niet aan barbecueën doet, alle recepten kunnen ook in de grillpan of de oven voorbereid worden. Een houtskoolbarbecue of Green Egg is dus zeker geen vereiste.