Nederlandse Zorgautoriteit controleert zelfstandige behandelcentra

Behandelcentra zouden onder andere meer zorg in rekening brengen dan werd geleverd.

De NZa gaat controles uitvoeren bij verschillende behandelcentra
De NZa gaat controles uitvoeren bij verschillende behandelcentra Foto iStock

Meerdere zelfstandige behandelcentra hebben te hoge bedragen gerekend voor verleende zorg. Dat vermoedt de Nederlandse Zorgautoriteit, die maandag onderzoek heeft aangekondigd.

De toezichthouder gaat controles uitvoeren bij tien zelfstandige behandelcentra, meldt persbureau ANP. Zelfstandige behandelcentra zijn particuliere zorginstellingen die gespecialiseerd zijn in zaken als dermatologie, oogheelkunde, orthopedie of plastische chirurgie. Het vermoeden van de misstanden is bij de NZa gerezen op basis van “bij ons binnengekomen signalen en eigen onderzoek van declaratiedata”.

De centra zouden op verschillende manieren de fout in zijn gegaan. Zo werd er onder andere meer zorg in rekening gebracht dan werd geleverd. Ook zouden meerdere rekeningen verzonden zijn voor één behandeling en werd onverzekerde zorg in rekening gebracht als verzekerde zorg. Dit alles is niet toegestaan, benadrukt de toezichthouder.

‘Hogere zorgkosten’

Volgens de NZa is het belangrijk dat de zorgaanbieders hun financiële zaken op orde hebben, zodat patiënten niet te veel betalen. Uiteindelijk zou het probleem zelfs kunnen leiden tot hogere zorgkosten in het algemeen, zegt de toezichthouder:

“Als zorgaanbieders ten onrechte te hoge zorgkosten in rekening brengen die worden vergoed door zorgverzekeraars, leidt dit uiteindelijk tot een stijging van de zorgpremies voor iedereen.”