Huawei-topvrouw Meng klaagt Canada aan

Volgens Mengs advocaten heeft Canada op onrechtmatige wijze bewijs vergaard. De topvrouw werd drie uur lang ondervraagd “onder het mom van een gewone douanecontrole”.

Huawei-topvrouw Meng Wanzhou in Vancouver in Canada op 22 januari dit jaar.
Huawei-topvrouw Meng Wanzhou in Vancouver in Canada op 22 januari dit jaar. Foto Darryl Dyck/AP

Meng Wanzhou, de topvrouw van het Chinese elektronicabedrijf Huawei, klaagt de Canadese overheid, douane en politie aan vanwege haar arrestatie begin december. Volgens haar advocaten werd zij drie uur lang vastgezet, gefouilleerd en ondervraagd voordat haar werd verteld dat ze gearresteerd was. De manier waarop bewijs werd vergaard zou onrechtmatig zijn geweest. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens Mengs advocaten wachtte de Canadese politie bewust met het tonen van het arrestatiebevel zodat ze alvast bewijs kon vergaren voordat de raadslieden van de topvrouw werden ingeschakeld. Grenspolitie zou Meng in eerste instantie hebben ondervraagd “onder het mom van een gewone douanecontrole”. Ook zou Meng zijn gedwongen haar telefoons, computers en wachtwoorden te overhandigen, waarop agenten de inhoud van de elektronische apparaten openden. Canada heeft niet gereageerd op de aanklacht.

Lees ook: Aanklacht VS werpt schaduw over handelsgesprekken

Uitleveringsverzoek

De Canadese autoriteiten arresteerden Meng op 1 december op verzoek van de Verenigde Staten, die met ruim twintig aanklachten kwamen. De VS beschuldigen het Chinese bedrijf onder andere van bankfraude, belemmering van de rechtsgang en diefstal van technologie. Meng zelf wordt onder meer verdacht van het omzeilen van de Amerikaanse sancties tegen Iran. Zowel Huawei als Meng ontkennen alle beschuldigingen.

Vrijdag maakte Canada bekend mee te zullen werken aan een mogelijke uitzetting van Meng, de dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei. Woensdag wordt tijdens een zitting duidelijk wanneer de zaak over een mogelijke uitlevering dient.