Guaidó keert ondanks risico’s terug naar Venezuela

Een rechter van het Hooggerechtshof zei eerder dat de oppositieleider dertig jaar celstraf boven het hoofd hing, als hij terug zou keren.

Guaidó klimt in een toren na aankomst in Caracas.
Guaidó klimt in een toren na aankomst in Caracas. Foto Federico Parra/AFP

De Venezolaanse oppositieleider en zelfverklaard interim-president Juan Guaidó is maandag teruggekeerd naar Venezuela, melden internationale persbureaus. Hij landde op het vliegveld nabij de hoofdstad Caracas, waar hij werd opgewacht door aanhangers, journalisten en vertegenwoordigers van landen die hem steunen zoals de Verenigde Staten, Duitsland en Spanje.

De afgelopen weken bezocht Guaidó Colombia, Brazilië, Paraguay, Argentinië en Ecuador om steun te zoeken in zijn strijd tegen zittend president Nicolás Maduro. Deze landen erkennen Guaidó, net als onder meer de VS en de Europese Unie, als rechtmatig interim-president omdat Maduro’s herverkiezing als onwettig wordt beschouwd.

Guaidó neemt een groot risico door naar huis terug te keren. Voor zijn vertrek had het Venezolaanse Hooggerechtshof hem een reisverbod opgelegd en de kans bestaat dat de politie, die Maduro steunt, hem zal oppakken. Een rechter van het Hooggerechtshof verklaarde eerder dat Guaidó een gevangenisstraf van dertig jaar boven het hoofd zou hangen als hij zou terugkeren naar Venezuela.

Lees ook: Guaidó kan wel een succesje gebruiken

Demonstreren tegen Maduro

Bij aankomst zei de oppositieleider dat hij zich realiseert wat de risico’s zijn en dat hij hoopt dat de situatie niet zal escaleren. Hij beroept zich op de immuniteit die hij geniet als parlementsvoorzitter. Onder luid applaus riep hij zijn landgenoten op zaterdag de straat op te gaan om nogmaals te demonstreren tegen Maduro:

“Het regime moet begrijpen… de dictatuur moet begrijpen dat we sterker dan ooit zijn. We zullen doorgaan met demonstreren, we zullen doorgaan met mobiliseren.”

Op Twitter stelt hij dat hij Venezuela betreedt als “vrije burger”. President Maduro heeft nog niet gereageerd op de thuiskomst van zijn rivaal. Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres stelde maandag dat “alle politieke entiteiten in Venezuela en daarbuiten alles moeten doen om de spanningen te doen afnemen”.

De EU en vrijwel alle Latijns-Amerikaanse landen hebben gezegd dat militair ingrijpen geen optie is om de crisis in Venezuela op te lossen. De Verenigde Staten houden deze optie echter nog open.