Genoeg steun voor uitsluiten partij Orbán binnen Europese Volkspartij

De Fidesz-partij van de Hongaarse premier Orbán kwam de afgelopen weken in opspraak vanwege een opmerkelijke campagne voor de Europese verkiezingen.

Premier Viktor Orbán tijdens zijn jaarlijkse toespraak op 10 februari.
Premier Viktor Orbán tijdens zijn jaarlijkse toespraak op 10 februari. Foto Szilard Koszticsak/AP

Twaalf partijen die aangesloten zijn bij de Europese Volkspartij (EVP) hebben officieel het uitsluiten of opschorten van de Hongaarse Fidesz-partij aangevraagd. Dat heeft EVP-voorzitter Joseph Daul maandag gemeld, schrijft persbureau AFP. De partij van premier Viktor Orbán komt hiermee verder onder druk te staan in het Europees Parlement.

De twaalf EVP-partijen zijn afkomstig uit negen landen. Op 20 maart bespreekt de EVP de toekomst van de Fidesz-partij in haar gelederen. “De discussie behoort toe aan al onze leden en ik kan niet inschatten wat de uitkomst van de discussie zal zijn”, aldus Daul. Volgens de Fransman zal de Fidesz-partij ook de ruimte krijgen zich te verdedigen.

Lees ook: Het CDA gaf Orbán vorig weekend de laatste waarschuwing

Fidesz kwam de afgelopen weken in opspraak vanwege een opmerkelijke campagne voor de Europese verkiezingen. Sinds twee weken hangen in Hongarije posters waarop de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, en Hongaars-Amerikaanse filantroop George Soros worden afgebeeld. Volgens de campagne zouden de mannen Hongarije migranten willen opdringen. Orbán heeft bovendien aangekondigd vergelijkbare posters te verspreiden over Eurocommissaris Frans Timmermans.

Binnen de EVP ontstond hierover veel tumult. Onder meer CDA-leider Sybrand Buma zei vrijdag dat Orbán “een grens over is gegaan” en “regels heeft overtreden die bepalen hoe we met elkaar omgaan in de partij”. Orbán deed de kritiek van de hand, en noemde zijn Europese partijgenoten “nuttige idioten”, die zich voor het karretje laten spannen door tegenstanders die de EVP proberen te splijten.