Chinese multinational

Gearresteerde Huawei-topvrouw Meng Wanzhou klaagt Canada aan

Meng Wanzhou, topvrouw van het Chinese elektronicabedrijf Huawei, klaagt de Canadese overheid, douane en politie aan om haar arrestatie in december. Volgens haar advocaten werd zij drie uur lang vastgezet, gefouilleerd en ondervraagd voor haar werd verteld dat ze gearresteerd was. De wijze waarop bewijs werd vergaard zou onrechtmatig zijn geweest. Volgens Mengs advocaten wachtte de Canadese politie bewust met het tonen van het arrestatiebevel zodat ze alvast bewijs kon vergaren voordat haar raadslieden werden ingeschakeld. Grenspolitie zou haar eerst hebben ondervraagd „onder het mom van een gewone douanecontrole”. Ook zou Meng zijn gedwongen telefoons, computers en wachtwoorden te overhandigen, waarop agenten de inhoud van de elektronische apparaten openden. (Reuters)