Brieven

Brieven 4/3/2019

Bachelor Nederlands (2)

Beter in Brooklyn

Ik heb niet echt positieve herinneringen aan het vak Nederlands op het vwo, maar hoe mijn dochter momenteel Engels krijgt op haar school in Brooklyn zou een ‘eyeopener’ kunnen zijn voor het Nederlandse onderwijs. Van boekenclubs, tot het schrijven van essays, korte verhalen en ander boeiend werk: het onderwijs in de ‘moedertaal’ (in de VS natuurlijk in het Engels) lijkt in de verste verte niet op hoe kennelijk nog steeds Nederlands wordt onderwezen in mijn geboorteland. Vanaf groep drie scheiden ze hier grammatica en spelling van ‘creative writing’. Ze zien liever een kind over een ‘eenormus mauntun’ schrijven dan over een ‘big hill’. Een kijkje over de grenzen (en het water) is misschien een idee voor wie geïnteresseerd is in het aanpassen van het vak Nederlands op de lagere en middelbare school.

Bachelor Nederlands (3)

Met belangstelling las ik de berichtgeving in NRC over het besluit van de Vrije Universiteit van Amsterdam om te stoppen met het aanbieden van de bachelor Nederlandse literatuur. Met een glimlach dacht ik terug aan 1983 toen ik zelf, achttien jaar oud, heel ambitieus begon aan deze studie in Amsterdam. Ik zag een prachtige carrière voor me in de literaire uitgeverij waarbij ik met deze studie achter de rug in staat zou zijn een manuscript op waarde te schatten. Ik herinner me een college in de eerste week waarbij de hoogleraar ons waarschuwde: „in de studie neerlandistiek is niets nieuws meer te ontdekken, alles is al uitgezocht en er is geen baan mee te krijgen. Dus wat doen jullie hier?” Het heeft eraan bijgedragen dat ik en nog circa 80 procent van de eerstejaars stopten met deze prachtige studie. Misschien is het dus ook tijd dat de universiteit kijkt naar de manier waarop onderwijs wordt gegeven. Als er geen studenten komen, zal er een reden voor zijn.

Youp

Volle kracht vooruit!

Youp van ’t Hek is net 65 jaar geworden en hij gaat door (Youp 65: Op volle kracht verder, 28/2)! Applaus! Maar waarom eigenlijk? Op je 65ste doorwerken is niks bijzonders meer. Het was pas apart als hij nu opeens zou stoppen! We gaan allemaal door. En zeker als we ons werk leuk vinden.

Heerlen

Burgemeester gezocht

Het vertrek van Ralf Krewinkel als burgemeester van Heerlen lijkt slecht nieuws, maar zou weleens een grote kans kunnen zijn (Burgemeester Heerlen keert niet terug na gelekte sollicitatie, 1/3). Het is geen geheim dat het in de gemeentelijke organisatie al een tijd niet lekker loopt. De hoogste ambtenaar en de burgemeester zijn met ziekteverlof, inwoners zagen een mislukte fusie met Landgraaf en financiële problemen . En dat terwijl de voormalige mijnstad zich op eigen kracht aan het heruitvinden is met muurschilderingen, spraakmakende tentoonstellingen , het festival Cultura Nova en als apotheose het opzienbare Maankwartier van kunstenaar Michel Huisman. Met Emile Roemer als waarnemend burgemeester leek het tij te keren. Ik roep hem op nog even te blijven tot er een bestuurder is gevonden die de positieve flow kan vasthouden. ‘Niemand is van hier’ is een gevleugelde uitspraak in het Migratiemuseum Heerlen. Het maakt dus niet uit waar de kandidaat vandaan komt. Het enige wat wij vragen, is een hart voor Heerlen.

BOA

Overmeesteren

Het artikel Bij geweld moet een handhaver terugstappen over de BOA’s roept vragen op. Burgemeester Van Zanen zegt dat het bijna niet uit te leggen is dat een BOA wel een fietser staande mag houden die op de stoep rijdt, maar geen bekeuring mag geven als die door rood fietst. Dan ben ik heel nieuwsgierig naar de logica achter deze regelgeving. Verder verklaart een van de geïnterviewde BOA’s dat een BOA geen dief mag overmeesteren die uit de supermarkt komt gerend. Terwijl ik toch dacht dat elke burger dan in actie mag komen...

Correcties/aanvullingen

Woonplaats

De woonplaats van briefschrijver Anton van den Brink (Autonoom terrorist, 1/3, p. 17) is niet Amsterdam, maar Eindhoven.