As Soennah-moskee doet aangifte om pop profeet Mohammed

De As Soennah-stichting wil dat er harder opgetreden wordt tegen extreem-rechts.

De As Soennah-moskee.
De As Soennah-moskee. Foto Alexander Schippers/ANP

Het bestuur van de As Soennah-moskee gaat dinsdag aangifte doen tegen anti-islambeweging Pegida en enkele van haar leden. Dat bevestigt voorzitter Abdelhamed Taheri maandag na berichtgeving van Omroep West. Drie Pegida-leden plaatsten zondagochtend een pop en een spandoek met een kwetsende tekst bij de moskee.

De etalagepop moet profeet Mohammed voorstellen. De pop droeg een djellaba en een tulband. Voor zijn kruis was een babypop bevestigd. Op beelden is te zien dat op het bijbehorende spandoek de tekst “Profeet Mohammed kinderneuker” staat.

Lees ook: Kwetsend spandoek bevestigd aan Haagse moskee

‘Pegida wil beledigen’

Volgens Taheri is het incident “heel ernstig voor moslims”. Hij stelt dat Pegida-leden “precies weten hoe ze moslims kunnen kwetsen en daar gretig gebruik van maken”. Hij wil aangifte doen tegen de daders en tegen Pegida zelf. Volgens Taheri maken zij zich schuldig aan doelbewust beledigen.

Met de aangifte hoopt het bestuur van de As Soennah-moskee een signaal af te geven:

“Er moet beter beleid komen om extreem-rechts de kop in te drukken in Nederland. Extreem-rechts is een groep die de samenleving ontwricht. Zij zouden net zo hard aangepakt moeten worden als bijvoorbeeld moslimextremisten.”

De pop en het spandoek zijn volgens Taheri zondag vroeg in de ochtend bevestigd door twee mannen en een vrouw. Dit zou te zien zijn op camerabeelden van de moskee. Na afloop van het ochtendgebed werden moskeebezoekers geconfronteerd met de actie. Rond 07.00 uur kwamen bovendien kinderen naar het gebedshuis voor Arabische lessen en Koranleer.

Pegida schrijft op haar website dat de actie een “vreedzaam protest met nul doden en nul gewonden” was. Ook bezweert de groepering door te gaan “vreedzaam te laten zien dat ze het intolerante gedrag van de islam niet meer accepteren”.