Aartsbisschop Kliment

Hoofd Oekraïense orthodoxe kerk op de Krim gearresteerd door Russische autoriteiten

Aartsbisschop Kliment
Aartsbisschop Kliment Foto AFP

Het hoofd van de recent afgescheiden Oekraïense orthodoxe kerk op de Krim is gearresteerd. De geestelijke, aartsbisschop Kliment, zou door Russische autoriteiten zijn aangehouden op een busstation in Simferopol, de onofficiële hoofdstad van de Krimregio. Kliment verklaarde telefonisch dat de arrestatie moet verhinderen dat hij in de Russische stad Rostov aan de Don binnenkort een Oekraïense vrouw bijstaat die door Rusland wordt beschuldigd van „terreur”. Volgens de persdienst van de Oekraïense orthodoxe kerk is haar veroordeling een politiek proces. De arrestatie van Kliment komt na een historische breuk binnen de orthodoxe kerk. Begin dit jaar scheidden de Oekraïense orthodoxen zich af van de kerk in Moskou. (AFP)