Kwetsend spandoek bevestigd aan Haagse moskee

Een foto die in het bezit is van persbureau ANP laat zien dat de tekst luidt: “Profeet Mohammed kinderneuker”.

De gevel van de As Soennah- moskee op archiefbeeld.
De gevel van de As Soennah- moskee op archiefbeeld. Foto Alexander Schippers/ANP

Aan de gevel van de As Soennah-moskee in Den Haag is zondagmorgen een spandoek opgehangen met daarop een beledigende tekst aan het adres van de profeet Mohammed. Dat bevestigt de politie aan NRC. Het spandoek is opgehangen door anti-islambeweging Pegida, zo is via het twitteraccount van Pegida-voorzitter Edwin Wagensveld te lezen.

Naast het spandoek stond ook een Arabisch uitziende pop met een tulband en een baard, met voor zijn kruis een babypop. Wat er op het spandoek stond wil de politie niet zeggen. Maar een foto die in het bezit is van persbureau ANP laat zien dat de tekst luidt: “Profeet Mohammed kinderneuker”.

Een woordvoerder van de Stichting As Soennah liet zondag aan persbureau ANP weten dat er tientallen gelovigen in de moskee aanwezig waren voor het ochtendgebed toen de poppen en het spandoek werden geplaatst. De plaatsing gebeurde kort voordat er kinderen koranonderwijs zouden krijgen.

De politie meldt contact te hebben gehad met de Stichting As Soennah over het incident en dat ze zaak onderzoekt. Hoe de poppen en het spandoek konden worden geplaatst, kan een woordvoerder van de politie Den Haag nog niet zeggen, omdat het onderzoek ernaar nog niet is afgerond.

Lees ook dit achtergrondverhaal over de As Soennah-moskee: Deze Haagse moskee predikt tolerantie, maar dat is schijn

Omstreden moskee

De As Soennah-moskee was in mei vorig jaar uitgebreid in het nieuws omdat de gemeenteraad van Den Haag een einde wilde maken aan subsidiëring van activiteiten van de moskee door de overheid. Een meerderheid van de raad diende daarover toen een motie in. De moskee ontving tot dat moment sinds 2013 zo’n 50.000 euro subsidie, onder meer voor het organiseren van taallessen.

Aanleiding voor deze motie waren onthullingen van NRC en Nieuwsuur over buitenlandse financiering en omstreden preken over gewapende jihad en vrouwenbesnijdenis.

Burgemeester reageert met afschuw op spandoek

Burgemeester Pauline Krikke van de gemeente Den Haag stelt “met afschuw” kennis te hebben genomen van het incident bij de As Soennah-moskee. Ze zegt onder meer in een verklaring op Twitter:

“In Den Haag hebben we het recht met elkaar van mening te verschillen, maar wel binnen de kaders van de wet en met respect voor elkaars denkbeelden, zonder dat we elkaar daarbij onnodig kwetsen en pijn doen.”

Eind vorig jaar verbood Krikke een demonstratie van de leden van het extreem-rechtse Identitair Verzet bij de As Soennah-moskee.